Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas ārlietu ministre Katrīna Kolonna pirmdien mudināja Irānu pieņemt pēdējo iesniegto piedāvājumu par 2015. gadā parakstītā kodollīguma atjaunošanu, sakot, ka iespēju logs "drīz aizvērsies", raksta "Associated Press".

ASV eksprezidents Donalds Tramps 2018. gadā paziņoja par Savienoto Valstu izstāšanos no Irānas kodolvienošanās. Šis līgums paredzēja būtiskus ierobežojumus Irānas kodolprogrammai apmaiņā pret ekonomisko sankciju atcelšanu. Tramps līgumu kritizēja, kā vienu no tā vājajām vietām izceļot faktu, ka tas neierobežo Irānas raķešu programmas un destabilizējošās aktivitātes reģionā. Pašreizējais ASV līderis Džo Baidens mēģinājis atjaunot vienošanos.

Visas iesaistītās puses, izņemot Teherānu, ir uzsvērušas, "ka Irāna nesaņems labāku piedāvājumu un ka Irānai patiešām ir jāpieņem lēmums," Kolona sacīja preses konferencē. Viņa un citi Eiropas ārlietu ministri tikās vēlāk pirmdien.

Pēc sanāksmes ES ārpolitikas vadītājs Žuzeps Borels sacīja, ka Irānas jautājumā nav nekādu jaunumu. "Ir iesniegts priekšlikums, un šis priekšlikums paliks uz galda," viņš sacīja preses konferencē. "Es neredzu labāku risinājumu par mūsu piedāvāto."

Intervijā, kas svētdien tika pārraidīta telekanāla CBS raidījumā "60 minutes", Irānas prezidents Ebrahims Raisi pieprasīja garantijas, ka ASV vairs neizstāsies no kodolvienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!