Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pēdējās Krievijas darbības veido nopietnāko konflikta eskalāciju kopš Maskavas iebrukuma Ukrainā sākuma, sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, kuru citē "Sky News".

Viņš nosodīja Ukrainas teritoriju nelikumīgo aneksiju, nosaucot to par "neleģitīmu". "Putins ir mobilizējis vēl simtiem tūkstošu karavīru, iesaistījies bezatbildīgā kodolieroču žvadzināšanā un tagad nelikumīgi anektējis vēl vairāk Ukrainas teritoriju. Kopā tā ir nopietnākā eskalācija kopš kara sākuma," preses konferencē sacīja Stoltenbergs.

Viņš arī brīdināja, ka karš ir nonācis izšķirīgā fāzē un ka lēmums anektēt vairāk teritoriju iezīmē "nopietnāko eskalāciju kopš kara sākuma". Jautāts, vai Ukrainas karaspēkam vajadzētu izvairīties no uzbrukumiem anektētajiem reģioniem, viņš sacīja: "Viņi [ukraiņi] var sevi aizstāvēt, viņi var arī turpināt teritorijas atbrīvošanu." Stoltenbergs apgalvoja, ka atkāpšanās nozīmētu "pieņemt kodolšantāžu".

Krievijas amatpersonas iepriekš paziņojušas, ka teritoriju tagad aizsargās viss Maskavas militārais spēks, kas varētu ietvert arī atomieročus.

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apstiprinājis, ka viņa valsts piektdien ir oficiāli paudusi vēlmi pievienoties NATO. "Mēs speram savu izšķirošo soli, parakstot Ukrainas pieteikumu par paātrinātu pievienošanos NATO," Zelenskis rakstījis savā "Telegram" profilā. Prezidents sacīja, ka Ukraina jau "de facto" ir daļa no alianses.

Jautāts par šo Ukrainas pieteikumu, Stoltenbergs konkrētu atbildi nesniedza. Viņš sacīja, ka NATO līderi "atbalsta Ukrainas tiesības pašai izvēlēties savu ceļu, izlemt, kāda veida drošības pasākumos tā vēlas piedalīties", taču piebilda, ka Ukrainas uzņemšana NATO ir jautājums, kam nepieciešams visu 30 pašreizējo alianses dalībvalstu jāvārds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!