Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas sabiedrotie no NATO alianses paziņojuši par modernu pretgaisa aizsardzības ieroču piegādi Kijivai pēc vairākiem Krievijas šonedēļ veiktiem raķešu triecieniem, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Apvienotās Karalistes, Kanādas, Francijas un Nīderlandes apsolītajos ieročos ietilpst raķetes un radari. ASV iepriekš devušas līdzīgu solījumu par šāda veida ieroču piegādi. Savukārt viena moderna pretgaisa aizsardzības sistēma no Vācijas jau atrodas Ukrainā.

Šī ir bijusi īpaši smaga nedēļa Ukrainā - pirmdien un otrdien tā piedzīvoja vienu no plašākajiem Krievijas gaisa uzbrukumiem pēdējo mēnešu laikā, kad tika palaistas vairāk nekā 100 raķetes, trāpot enerģētikas infrastruktūrai un citiem nemilitāriem mērķiem, tostarp bērnu rotaļu laukumam. Pirmajā triecienu dienā, tostarp uzbrukumos pret nemilitāriem objektiem Kijivas centrā, tika nogalināti vismaz 19 cilvēki.

Apvienotā Karaliste Ukrainai sniegs pretgaisa aizsardzības raķetes, kā arī simtiem bezpilota lidaparātu, lai atbalstītu Ukrainas informācijas vākšanas un loģistikas spējas. Londona nodrošinās arī 18 artilērijas sistēmas papildus tām 64, kuras jau ir piegādātas. "Krievijas pēdējie triecieni civilajām teritorijām Ukrainā pieprasa turpmāku atbalstu tiem, kas cenšas aizstāvēt savu nāciju," sacīja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless, piebilstot: "Šie ieroči palīdzēs Ukrainai aizsargāt savas debesis no uzbrukumiem un nostiprināt vispārējo pretraķešu aizsardzību."

Trešdien pēc sanāksmes, kurā tikās NATO dalībvalstu aizsardzības ministri, ASV aizsardzības sekretārs Loids Ostins sacīja, ka "mēs darīsim visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka viņiem [ukraiņiem] ir viss, kas nepieciešams, lai viņi būtu efektīvi".

Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka Parīze piegādās Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas. Intervijā televīzijai "France 2" viņš neprecizēja, kuras sistēmas tiks nosūtītas. Bet viņš teica, ka viņu galvenā funkcija būs aizsargāt iedzīvotājus no dronu uzbrukumiem.

Savukārt Nīderlande paziņoja, ka tā Ukrainai piegādās pretgaisa aizsardzības raķetes 15 miljonu eiro vērtībā. Nīderlandes aizsardzības ministre Kajsa Ollongrena sacīja, ka Krievijas uzbrukumiem var atbildēt "tikai ar neatlaidīgu atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem".

Kanāda apņēmās sniegt militāro palīdzību Ukrainai aptuveni 34 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!