Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens paziņojis, ka Ķīna tiecas pēc apvienošanās ar Taivānu "daudz ātrākā tempā", nekā gaidīts.

Pekina esot nolēmusi, ka "status quo" tai vairs nav pieņemams, Blinkena teikto citē britu raidsabiedrība BBC.

Svētdienas runā, atklājot Komunistiskās partijas kongresu Pekinā, Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins atteicās izslēgt spēka izmantošanu, lai panāktu apvienošanos ar Taivānu. Ķīna uzskata salu kā savas teritorijas daļu, bet Taivāna sevi uzskata par neatkarīgu valsti.

Blinkens sacīja, ka, ja Pekina nevarēs panākt apvienošanos ar miermīlīgiem līdzekļiem, tā izmantos piespiešanu un, iespējams, spēku. "Tas ir tas, kas pamatīgi izjauc "status quo" un rada milzīgu spriedzi," viņš teica. Blinkens piebilda, ka ASV pildīs savas saistības pret Taivānu un atbalstīs salas spēju sevi aizstāvēt.

ASV, kurām ir oficiālas diplomātiskās attiecības ar Ķīnu, ievēro "stratēģiskās neskaidrības" politiku attiecībā uz Taivānu. Tā paredz, ka Savienotās Valstis konkrēti nenorāda, vai un kā aizstāvētu Taivānu, ja pret salu tiktu vērsta militāra agresija. Vašingtonai pēc likuma ir pienākums nodrošināt salu ar nepieciešamajiem līdzekļiem, lai tā varētu aizstāvēties.

Ķīnā šobrīd norit partijas kongress, kurā tiek prognozēts, ka prezidents Sji tiks ievēlēts uz trešo pilnvaru termiņu. Svētdien notikušajā kongresa atklāšanas uzrunā Sji uzstāja, ka "ir jāīsteno mūsu valsts pilnīga atkalapvienošanās [ar Taivānu], un tā arī tiks īstenota". "Mēs turpināsim tiekties pēc mierīgas atkalapvienošanās ar vislielāko sirsnību un vislielākajām pūlēm, taču mēs nekad neapsolīsim atteikties no spēka pielietošanas," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!