Foto: AFP/Scanpix/LETA
Serbu Republikā, kas ir viena no divām valsti veidojošajām vienībām Bosnijā un Hercegovinā, valdošās koalīcijas atbalstītāji 25. oktobrī Baņa Lukā protestēja, lai pieprasītu vēlēšanu iestādēm izbeigt prezidenta vēlēšanās nodoto biļetenu pārskaitīšanu, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Serbu Republikas faktiskais līderis un partijas "Neatkarīgo sociāldemokrātu alianses" (SNSD) prezidents Milorads Dodiks bija demonstrāciju vadītājs. Policija vēstīja, ka mītiņā piedalījās aptuveni 30 000 cilvēku.

Protestētāji nesa Dodika fotogrāfijas un vicināja SNSD karogus, apsūdzot valsts Centrālo vēlēšanu komisiju mēģinājumā sagraut serbu vēlmi izvēlēties viņu par savu vadītāju.

Uzrunā Dodiks apņēmās cīnīties par serbu tiesībām "izvēlēties, kā mēs vēlamies dzīvot", un apsūdzēja Rietumu un ne-serbu Bosnijas politiķus "naidā" un "mēģinājumos izdzēst" Serbu Republiku.

Protestus izraisīja Bosnijas vēlēšanu komisijas lēmums pārskaitīt 2. oktobrī notikušajās vispārējās vēlēšanās par Serbu Republikas prezidentu un viceprezidentiem nodotās balsis. Komisija lēma uzsākt balsu pārskaitīšanu, jo radās jautājumi par vēlēšanu procesa integritāti saistībā ar aizdomām par krāpšanos, kas dažos gadījumos ir pamatotas ar video pierādījumiem, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!