Foto: EPA/Scanpix/LETA

Neraugoties uz Ukrainas armijas pretuzbrukuma tempu palēnināšanos, Ukrainas aizstāvji pakāpeniski atbrīvo Krievijas sagrābtās teritorijas, raidsabiedrības "Amerikas Balss" ēterā sacīja bijušais ASV spēku komandieris Eiropā ģenerālis Bens Hodžess, prognozējot, ka pilnīga Ukrainas deokupācija tiks pabeigta līdz vasarai.

"Ukraina atjaunos suverenitāti pār visu savu teritoriju, protams, ieskaitot Krimu. Es uzskatu, ka tas notiks līdz nākamā gada vasarai. Bet vēl pirms tam līdz šā gada beigām Ukrainas Bruņotie spēki atsviedīs Krievijas armiju līdz līnijai, pie kuras tā atradās februārī, bet pēc tam sāks izskatīt nepieciešamos soļus, lai sagatavotos Krimas atbrīvošanai," sacīja Hodžess.

Ziemas mēnešos Ukrainas armija būs labvēlīgākā situācijā nekā Krievijas karaspēkam, jo kaujas turpināsies dzimtajā zemē ar Ukrainas iedzīvotāju atbalstu aizmugurē. Turklāt ukraiņiem par labu nāks Rietumu partneru augstā motivācija un palīdzība, skaidroja ģenerālis.

"Tajā pat laikā Krievijas apgādes sistēma ir novārgusi, tagad viņi sūta cilvēks, kas nav nedz gatavi, nedz apmācīti un nav disciplinēti. Tas viņiem papildus sagādās lielas grūtības," uzskata Hodžess.

Lai ātrāk īstenotu okupēto teritoriju atbrīvošanu, Ukrainai no sabiedrotajiem nepieciešami tanki. Saistībā ar to piegādi piesauktie riski ir pārspīlējumi, un tiem jāatvirzās otrajā plānā, sacīja ģenerālis.

Hersonā atgriežas grivna

Hersonas apgabala krievu okupantu varasiestāžu lēmums atļaut Ukrainas grivnas apriti paralēli Krievijas rublim liecina par problēmām ekonomikā un centienos iznīcināt visas okupēto teritoriju saites ar Ukrainu, uzskata ASV Kara institūta (ISW) analītiķi.

Hersonas apgabala okupantu administrācija vēl maijā paziņoja, ka apgabals septembrī pilnībā pāries uz rubli. Tomēr okupanti oficiāli atļāvuši grivnas apriti, tiesa gan, nosakot neizdevīgu kursu.

Šāda lēmuma iemesls ir smagā ekonomiskā situācija un grivnas aktīvā izmantošana melnajā tirgū.

"Krievu okupantu administrācijas rubļa uzspiešanas centienu izgāšanās ir liecība tam, ka mēģinājumi iznīcināt ukraiņu pašapziņu cieš neveiksmi. Ukraiņu pašapziņa un patriotisms Krievijas okupētajās teritorijās saglabājas, kaut arī Ukrainai nebūs viegli no jauna uzbūvēt institūcijas un reģionālo ekonomiku, ko krievu okupanti iznīcina laikā, kad Ukrainas armija atbrīvo jaunas teritorijas," norāda ASV domnīca.

Ukrainas graudu kuģi dodas ceļā par spīti Krievijai

Graudu eksports no Ukrainas Melnās jūras ostām turpinās, neskatoties uz Krievijas lēmumu apturēt dalību tā dēvētajā labības darījumā, pirmdien paziņoja ANO.

"Mēs saprotam, ka labības darījums un tajā veiktie solījumi saglabājas spēkā," ANO Drošības padomes sanāksmē Ņujorkā norādīja ANO ārkārtas palīdzības koordinators Martins Grifits. "Krievija tikai uz laiku apturējusi šīs iniciatīvas īstenošanu."

ANO skaidro, ka Ukrainas ostas pirmdien pametuši 12 kuģi un divi dodas uz Ukrainu. Šobrīd gan nav skaidrības, vai ANO plāno turpināt graudu transportēšanu ilgtermiņā bez Krievijas līdzdalības.

Krievijas un Ukrainas "labības darījums" tika ar ANO un Turcijas starpniecību noslēgts 22. jūlijā. Pirmais kuģis vienošanās ietvaros pameta Odesas ostu 1. augustā.

Ukraina ir viens no pasaulē lielākajiem labības eksportētājiem. Krievijas militārā iebrukuma dēļ Melnās jūras ostās sakrājušies miljoniem tonnu pārtikas.

ANO brīdinājusi par bada risku galvenokārt trūcīgajās Āfrikas un Āzijas valstīs.

Taču Krievijas Aizsardzības ministrija sestdien paziņoja, ka aptur dalību labības darījumā sakarā ar dronu uzbrukumiem kuģiem Sevastopolē. Maskava šajos uzbrukumos vainoja Ukrainu.

Kijivā atjaunota ūdensapgāde

Kijivā pilnībā atjaunota ūdens un elektrības piegāde, kas tika ievērojami traucēta pēc pirmdienas rītā notikušajiem Krievijas raķešu triecieniem, paziņojis Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kličko.

"Ūdens padeve Kijivas iedzīvotāju mājām ir pilnībā atjaunota. Energoapgāde Kijivā arī ir atjaunota," paziņoja Kličko.

Taču joprojām tiek veikta elektrības atslēgšana, jo deficīts enerģētikas sistēmā pēc agresora barbariskajiem uzbrukumiem ir ievērojams, piebilda Kličko.

Viņš norādīja, ka speciālisti gandrīz diennakti strādāja, lai galvaspilsētas iedzīvotājiem atjaunotu ūdens un elektrības piegādi.

Pirmdienas vakarā Kijivā bez elektrības bija 270 000 dzīvokļu, bet 40% patērētāju bija bez ūdens.

Pirmdienas rītā Krievijas spēki veica plašu raķešu uzbrukumu kritiskās infrastruktūras objektiem vairākos Ukrainas reģionos, ieskaitot Kijivā.

Kā pavēstīja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs, elektrības apgāde traucēta simtiem apdzīvoto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!