Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens trešdien savā runā brīdināja, ka valsts demokrātija ir bīstami tuvu sabrukumam, raksta portāls "Politico".

Šādu viedokli prezidents pauda dažas dienas pirms vidustermiņa vēlēšanām, kurās viņa opozīcijai – Republikāniskajai partijai – tiek prognozēta uzvara cīņā par vairākumu Pārstāvju palātā un, iespējams, arī Senātā.

Baidens izteicās, ka ir jūtams, ka "demokrātija ir apdraudēta". "Mēs bieži nesaskaramies ar jautājumiem par to, vai mūsu balsojums saglabās demokrātiju," viņš teica uzrunā un piebilda: "Bet šogad tā ir."

Prezidents ierosināja, ka amerikāņiem vajadzētu rūpīgi sekot līdzi diviem iespējamiem notikumiem: viņš brīdināja par iespējamu republikāņu amatpersonu un aktīvistu mēģinājumiem iedragāt balsojumu, un viņš paredzēja, ka būs vajadzīgs laiks, lai likumīgi saskaitītu balsis.

Pirms Baidena runas daži demokrātu padomnieki bija uzsvēruši, cik svarīgi tajā ir līdzsvarot ekonomiskos jautājumus, ko daudzi vēlētāji uzskatīja par savu galveno prioritāti vidustermiņa vēlēšanās, un draudus demokrātijai, piemēram, vēlēšanu rezultātu noliegšanu un sazvērestības teorijas. Taču trešdien savos izteikumos prezidents ekonomiku pieminēja tikai garāmejot, tā vietā izvēloties pilnībā koncentrēties uz jautājumiem, kas saistīti ar demokrātiju ASV, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!