Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irānas ziemeļrietumu pilsētā Marivanā, drošības spēkiem svētdien atklājot uguni uz protestētājiem, ievainoti 35 cilvēki, ziņo Norvēģijā bāzētā Irānas kurdu tiesību organizācija "Hengaw".

Pēc tās sniegtās informācijas, cilvēki bija izgājuši Marivanas ielās, lai protestētu pret to, ka valsts galvaspilsētā Teherānā policija nogalinājusi studenti no šīs pilsētas, kas bija piedalījusies protestā. Pret protestētājiem Marivanā, kas atrodas Kurdistānas provincē, raidīta arī asaru gāze.

35 gadus vecajai filozofijas doktorantūras studentei Nasrinai Gadri, kas piektdien Teherānā piedalījās protestā pret obligātu hidžābu valkāšanu un valdošo režīmu, policists iesita pa galvu ar steku. Gadri sestdien nomira.

Irānā kopš septembra vidus norisinās protesti, kurus izraisīja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve pēc tam, kad "tikumības policija" viņu bija aizturējusi par nepareizu galvas lakata valkāšanu. Citas kopā ar Amini aizturētās teikušas, ka "tikumības policijā" Amini smagi piekauta. Protesti strauji pārauga plašākā neapmierinātībā ar situāciju valstī un ar 83 gadus veco Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hameneji.

Irānas varasiestādes protestus nežēlīgi apspiež.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!