Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija privāti mudina Ukrainas līderus apliecināt gatavību sarunām ar Krieviju un atteikties no līdz šim ieturētās publiskās nostājas, kura paredz neiesaistīšanos šāda veida sarunās, kamēr Kremlī saimnieko Vladimirs Putins, aizvadītajā nedēļas nogalē ziņoja laikraksts "Washington Post", kas atsaucās uz to cilvēku teikto, kuriem ir informācija par šīm diskusijām.

Medija intervētie avoti uzsverot, ka šī aicinājuma mērķis neesot piespiest Ukrainu sēsties pie sarunu galda. Tā vietā, kā apgalvo intervētie, tas esot aprēķināts mēģinājums panākt, ka Kijivas valdība saglabā to valstu atbalstu, kuru vēlētāji ar skepsi raugās uz kara uzturēšanu, kas var ilgt vairākus gadus.

Lai gan ASV amatpersonas piekrīt Ukrainas novērtējumam, ka Putins pagaidām par sarunām nedomā nopietni, tās atzīst, ka prezidenta Volodimira Zelenska publiski paustā nevēlēšanās runāt ar diktatoru ir radījusi bažas daļā Eiropas, Āfrikas un Latīņamerikas valstu, kur kara ietekme uz pārtikas un degvielas pieejamību un izmaksām bijusi īpaši jūtama.

""Ukrainas nogurums" dažiem mūsu partneriem ir īsts," sacīja viena ASV amatpersona, kura, tāpat kā citi, kas intervēti šajā rakstā, vēlējās palikt anonīma, lai apspriestu sarunas starp Vašingtonu un Kijivu.

Zelenskis nāca klajā ar ierosinājumiem sarunās panākt mieru dažas nedēļas pēc Putina uzsāktā iebrukuma 24.februārī. Tie iekļāva arī Ukrainas neitralitāti, taču pēdējo mēnešu laikā Kijivas nostāja šajā jautājumā ir mainījusies. Septembra beigās, pēc tam, kad Putins anektēja četrus Ukrainas reģionus austrumos un dienvidos, Zelenskis izdeva dekrētu, pasludinot, ka sarunas ar Krievijas līderi ir "neiespējamas". "Mēs veiksim sarunas ar jauno prezidentu," viņš teica video uzrunā.

Ukrainas amatpersonas arī apšauba, kā tās var iesaistīties sarunās ar Krievijas līderiem, kuri fundamentāli noliedz Ukrainas valstiskumu, atzīmē laikraksts. Putins ir turpinājis savus centienus graut priekšstatu par suverēnu un neatkarīgu Ukrainu, tostarp ar izteikumiem pagājušajā mēnesī, kad viņš kārtējo reizi apgalvoja, ka krievi un ukraiņi esot viena tauta, un apgalvoja, ka Krievija varētu būt "vienīgais reālais un nopietnais Ukrainas valstiskuma, suverenitātes un teritoriālās integritātes garants."

Lai gan Rietumu amatpersonas arī dziļi skeptiski vērtē Krievijas mērķus, tās ir satrauktas par Ukrainas publisko nostāju, jo Kijiva joprojām ir pilnībā atkarīga no Rietumu palīdzības. Amatpersonas norāda, ka nevēlēšanās iesaistīties sarunās ilgtermiņā var kaitēt Ukrainai.

Jāatgādina, ka Baidena pārstāvētās Demokrātiskās partijas galēji kreiso deputātu frakcija oktobra beigās nosūtīja vēstuli ASV prezidentam, aicinot viņu iesaistīties tiešā diplomātijā ar Krieviju. Šī vēstule – primāri iekšpolitisku apsvērumu dēļ – gan tika atsaukta aptuveni 24 stundas pēc tās publicēšanas.

Neraugoties uz Ukrainas līderu atteikšanos runāt ar Putinu un solījumu cīnīties, lai atkarotu visu Ukrainu, ASV amatpersonas apgalvo, ka viņi uzskata, ka Zelenskis, iespējams, eventuāli atbalstīs sarunas. Viņi uzskata, ka Kijiva cenšas panākt pēc iespējas vairāk militāro ieguvumu, pirms iestājas ziema, kad varētu būt atvērts logs diplomātijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!