Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ukrainā valsts pārņēmusi kontroli pār vairākiem stratēģiski svarīgiem uzņēmumiem, pavēstīja Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

Runa cita starpā ir par dzinēju ražošanas uzņēmumu "Motor Sič", lielāko naftas ieguves uzņēmumu "Ukrnafta" un naftas pārstrādes uzņēmumu "Ukrtatnafta".

"Motor Sič" vadītājs Vjačeslavs Bohuslajevs ir aizturēts un apsūdzēts par darbu Krievijas labā. Naftas nozares uzņēmumu īpašnieks līdzās valstij bija oligarhs Volodimirs Kolomoiskis.

Uzņēmumu vidū, kas nonākuši valsts kontrolē, ir arī lielkravas automobiļu ražotājs "AvtoKraz" un rūpniecības iekārtu ražotājs "Zaporižtransformator".

Kā sacīja Daņilovs, lēmums pieņemts galvenā virspavēlnieka štāba sanāksmē.

Valsts aktīvus nepārņem pavisam. "Noslēdzoties karastāvokļa darbībai, atbilstoši likuma prasībām minētie aktīvi tiks atdoti īpašniekiem vai arī tiks kompensēta to vērtība," sacīja Daņilovs.

Skaidrojot kontroles pārņemšanu pār šiem uzņēmumiem, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis norādīja, ka tas ir nepieciešams, lai apmierinātu Ukrainas neatliekamās vajadzības kara apstākļos.

Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs savukārt norādīja, ka minētie uzņēmumi turpmāk bez apstājas strādās Ukrainas militāro vajadzību labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!