Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Līdz ar ASV vidustermiņa vēlēšanām, kurās tiks izraudzīti visi Pārstāvju palātas locekļi un trešdaļa senatoru, kā arī dažāda ranga amatpersonas pavalstu un vietējā līmenī, šodien daudzos štatos notiek arī dažādi referendumi.

Vēlētājiem dažādās pavalstīs būs jāizšķiras jautājumos, kas aptver plašu problēmu loku, sākot no tiesībām uz abortiem un ieroču nēsāšanu un beidzot ar derībām uz sporta spēļu rezultātiem un psihedēlisko sēņu legalizāciju.

Zemāk sniedzam ieskatu dažos svarīgākajos referendumu jautājumos.

Aborti

Jautājumā par tiesībām uz abortiem pastāvīgi dažādos štatos notiek dažādi referendumi, taču šogad tas ieguvis īpašu aktualitāti, jo Augstākā tiesa, kurā konservatīvajiem šobrīd ir vairākums, jūnijā atcēla 1973.gada spriedumu, ar kuru tiesības uz abortu tika atzītas par konstitucionālām tiesībām.

Augstākā tiesa atstāja tiesības par abortiem lemt atsevišķām pavalstīm, un daudzi konservatīvie štati kopš tā laika grūtniecības pārtraukšanu ir aizlieguši vai stingri ierobežojuši.

Ar abortiem saistīti jautājumi šogad nodoti izšķiršanai vēlētājiem sešās pavalstīs, un tīmekļa vietne "Ballotpedia", kas apkopo informāciju par ASV politiku, to atzinusi par rekordu.

Kanzasā referendums jau noticis augustā, kad vēlētāji negaidīti ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja tiesības uz abortiem.

Kalifornijā, Mičiganā un Vērmontā vēlētājiem piedāvāta iespēja tiesības uz abortiem iekļaut štata konstitūcijā.

Savukārt Kentuki vēlētājiem piedāvāta pretējā iespēja – pavalsts konstitūcijā iekļaut normu, kurā nepārprotami teikts, ka štats negarantē tiesības uz abortiem.

Tikmēr Montānā vēlētājiem jābalso par to, vai štata konstitūcijā iekļaut normu, kas paredz, ka "bērni, kas piedzimuši dzīvi, tajā skaitā bērni, kas piedzimuši dzīvi pēc aborta, ir tiesību subjekti" un ārstiem ir pienākums nodrošināt to aprūpi.

Cietumu "verdzība"

Uz neierastāku jautājumu jāatbild citu piecu štatu vēlētājiem, kam dota iespēja lemt par verdzības un nelabprātīgas kalpības aizliegšanu.

Lai gan verdzība ASV atcelta pirms vairāk nekā 150 gadiem, 13. konstitūcijas labojums paredz izņēmumu, atļaujot ieslodzīto piespiedu nodarbināšanu.

Alabamas, Luiziānas, Oregonas, Tenesī un Vērmontas vēlētāji balsos par aizliegumu verdzību un nelabprātīgu kalpību izmatot kā soda mēru vai parāda nolīdzināšanas veidu.

Kopš 2018.gada par to nobalsojušas trīs pavalstis, tomēr 20 citas joprojām praktizē ieslodzīto piespiedu nodarbināšanu.

Narkotikas

Jau 19 pavalstis un Vašingtona ir legalizējušas marihuānas lietošanu izklaides nolūkiem, un "zālītes" dekriminalizācijas kustība turpina vērsties plašumā.

Šodien par to balsos vēl piecas pavalstis, tostarp četri štati, kas tiek uzskatīti par konservatīviem.

Arkanzasā, Merilendā, Misūri, Ziemeļkarolīnā un Dienvidkarolīnā vēlētājiem jāizšķiras vai legalizēt marihuānas lietošanu izklaides nolūkā un dekriminalizēt nelielas "zālītes" daudzuma glabāšanu.

Tikmēr Kolorādo vēlētāji balsos par tā dēvēto maģisko sēņu un dabīgo psihedēlisko vielu glabāšanas un lietošanas dekriminalizāciju.

Vēlēšanu likumi

ASV aktuāls ir arī jautājums par vēlēšanu tiesībām un procedūrām, par ko šodien notiks referendumi vairākās pavalstīs.

Viens no vispretrunīgāk vērtētajiem priekšlikumiem nodots izlemšanai Arizonas vēlētājiem. Štata republikāņi kā instrumentu rezultātu viltošanas novēršanai piedāvā noteikt, ka vēlēšanu iecirkņos jāuzrāda personu apliecinošs dokuments ar fotogrāfiju, bet, balsojot pa pastu, biļetenam jāpievieno notariāli apstiprināts apliecinājums.

Arī Nebraskā notiek referendums par stingrāku vēlētāju identifikācijas kārtību.

Mičiganā un Konektikutā vēlētāji vērtēs iepriekšējās balsošanas kārtību, bet Nevadā – priekšvēlēšanu kārtības reformēšanu, pārejot uz ranžētās izvēles vēlēšanu sistēmu.

Savukārt Tenesī vēlētāji balsos par normas atcelšanu, kas liedz štata likumdevēju sapulcē ievēlēt klēra locekļus.

Tikmēr Arkanzasā un Arizonā ierosināti referendumi par referendumu ierobežošanu.

Derības

Kalifornijā nobalsošanai nodoti divi priekšlikumi, kas paredz legalizēt derības uz sporta sacensību rezultātiem.

Viens no tiem paredz atļaut personiski slēgtas derības kazino un hipodromos, kas pieder Amerikas iedzimtajiem, bet otrs – derību slēgšanu tīmeklī.

Šajā jautājumā ir ļoti augstas finansiālās likmes, un konkurējošo kampaņu atbalstītāji iztērējuši vairāk nekā 500 miljonus dolāru, kas pārsniedz jebkuras citas referenduma kampaņas tēriņus visā valstī.

Šaujamieroči

Aiovā un Oregonā vēlētājiem dota iespēja paust savu gribu ļoti pretrunīgi vērtētajā jautājumā par tiesībām turēt un nēsāt šaujamieročus.

Aiovā nobalsošanai referendumā nodots priekšlikums štata konstitūcijā garantēt "indivīda pamattiesības" uz šaujamieroču nēsāšanu.

Tikmēr Oregonā, gluži pretēji, vēlētāji balsos par priekšlikumu noteikt, ka pirms šaujamieroča iegādes pircējam jāsaņem atļauja, kā arī par aizliegumu tirgot šaujamieroču aptveres kuru ietilpība ir lielāka par desmit patronām.

Vides jautājumi

Šajā vēlēšanu ciklā klimata pārmaiņām un citiem vides jautājumiem visumā pievērsta mazāka uzmanība.

Ir gan daži izņēmumi, īpaši Kalifornijā, kur nobalsošanai nodots priekšlikums palielināt nodokļus bagātākajiem štata iedzīvotājiem, lai varētu finansēt pāreju uz elektromobiļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!