Foto: EPA/Scanpix/LETA
Tūkstošiem cilvēku svētdien pulcējās Mehiko galvenajā bulvārī, lai protestētu pret prezidenta Andresa Manuela Lopesa Obradora priekšlikumu ieviest ar valsts vēlēšanu iestādi saistītas reformas, raksta "Politico".

Lielais demostrantu skaits bija nopietns pretarguments prezidenta apgalvojumam, ka kritiku izsaka tikai salīdzinoši neliela opozīcija, atzīmē medijs.

Opozīcijas partijas un pilsoniskās sabiedrības organizācijas bija aicinājušas meksikāņus galvaspilsētā un citās pilsētās protestēt pret ierosinātajām vēlēšanu reformām, kas pārveidotu Nacionālo vēlēšanu institūtu – iestādi, kuras darbu atzinīgi vērtē Meksikas iedzīvotāji.

Lopess Obradors uzskata, ka institūts pieder elitei, taču kritiķi saka, ka viņa reformas apdraudētu tā neatkarību un padarītu to politiskāku. Iniciatīva ietver valsts līmeņa vēlēšanu biroju likvidēšanu, politisko partiju publiskā finansējuma samazināšanu un iespēju sabiedrībai ievēlēt vēlēšanu iestādes, nevis Kongresa apakšpalātas locekļus.

Reforma arī samazinātu likumdevēju skaitu Kongresa apakšpalātā no 500 līdz 300 un senatoru skaitu no 128 līdz 96.

Paredzams, ka priekšlikums tuvākajās nedēļās tiks apspriests Meksikas Kongresā, kur prezidenta partijai un sabiedrotajiem ir vairākums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!