Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins 22.novembrī uzsvēra, ka tikšanās laikā ar Ķīnas kolēģiem jāuzlabo komunikācijas iespējas krīzes situācijās, vienlaikus paužot bažas par Ķīnas militāro lidmašīnu "arvien bīstamāku uzvedību", informē medijs "Reuters".

Aptuveni 90 minūšu ilgā tikšanās Kambodžā, ko ASV amatpersona raksturoja kā "produktīvu un profesionālu", bija pirmā kopš ASV Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi vizītes Taivānā, kura saniknoja Ķīnu.

Tikšanās laikā Ostins pārrunāja, cik svarīgs ir "dialogs par drošības risku samazināšanu un drošības vides uzlabošanu". Ostins izteica bažas par arvien bīstamāku uzvedību, ko demonstrē Ķīnas bruņoto spēku lidmašīnas Indijas un Klusā okeāna reģionā.

Pēc Pelosi vizītes Ķīna paziņoja, ka tā aptur dialogu ar ASV vairākās jomās, tostarp starp bruņoto spēku pārstāvjiem.

Augsta ranga ASV aizsardzības amatpersona, sacīja, ka noritēja gara diskusija starp Ostinu un Ķīnas pārstāvjiem, kuras ietvaros tika apspriesta arī Taivāna. Tika pārrunāts, ka nākamajos mēnešos tiks restartēti daži sadarbības mehānismi, kas tika atcelti pēc Pelosi vizītes.

Otrdienas vizīte sekoja trīs stundu ilgai sarunai starp ASV prezidentu Džo Bidenu un Ķīnas prezidentu Si Dzjiņpinu aizvadītajā nedēļā G20 augstākā līmeņa sanāksmē Indonēzijā.

Neraugoties uz saspīlējumu starp ASV un Ķīnu, Vašingtonas militārās amatpersonas jau sen ir centušās uzturēt atklātas saziņas līnijas ar saviem Pekinas kolēģiem, lai mazinātu iespējamu drošības situācijas saspīlējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!