Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV bruņotie spēki trešdien Dienvidkorejā oficiāli atklāja Kosmosa spēku vienību, kura ļaus Vašingtonai labāk uzraudzīt sāncenses – Ziemeļkoreju, Ķīnu un Krieviju, raksta "Associated Press" (AP).

ASV Kosmosa spēku vienība Osanas bāzē netālu no Seulas izveidota pēc tam, kad Ziemeļkoreja pēdējos mēnešos veikusi vairākus raķešu testus. Šīs raķetes ir potenciāli apbruņojamas ar kodolieročiem un teorētiski var trāpīt mērķiem ASV un arī Vašingtonas sabiedroto – Dienvidkorejas un Japānas – teritorijās.

"Tikai 48 jūdzes (77 kilometrus) uz ziemeļiem no mums pastāv eksistenciāls drauds; drauds, kuru mums ir jābūt gataviem atturēt, pret kuru aizsargāties un, ja nepieciešams, arī sakaut," jaunās Kosmosa spēku vienības atklāšanas ceremonijas laikā sacīja tās vadītājs pulkvežleitnants Džošua Makkalions.

Šī vienība ir daļa no ASV Kosmosa spēkiem, kas tika atklāti 2019. gada decembrī toreizējā prezidenta Donalda Trampa vadībā kā pirmais jaunais ASV militārais dienests vairāk nekā 70 gadu laikā.

ASV Kosmosa spēku izveide bija kā atbilde nepieciešamībai efektīvāk organizēt Savienoto Valstu interešu aizsardzību kosmosā, jo īpaši satelītus, ko izmanto civilai un militārai navigācijai, izlūkošanai un saziņai. Vienā no Pentagona ziņojumiem teikts, ka Ķīna un Krievija ir uzsākušas lielus centienus izstrādāt tehnoloģijas, kas ļautu tām izjaukt vai iznīcināt amerikāņu un sabiedroto satelītus krīzes vai konflikta gadījumā.

ASV Kosmosa spēki tika izveidoti, lai vienā organizācijā apvienotu dažādus novērošanas līdzekļus, tostarp kosmosa satelītus – šis bruņoto spēku dienests organizēts, lai pārvaldītu un attīstītu tos efektīvā, sistēmiskā veidā.

Amerikas Savienotās Valstis un Dienvidkoreja ir paplašinājušas savas regulārās militārās mācības un centušās vēl vairāk stiprināt savas apvienotās aizsardzības spējas, ņemot vērā Ziemeļkorejas kodolprogrammas progresu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!