Foto: AFP/Scanpix/LETA

Benjamins Netanjahu trešdienas vakarā paziņoja, ka ir veiksmīgi izveidojis jaunu koalīciju, radot priekšnoteikumus tam, lai atgrieztos pie varas Izraēlā.

Pēc uzvaras 1. novembra vēlēšanās Netanjahu ieguva mandātu izveidot valdību. Viņu atbalsta ultraortodoksālās ebreju partijas un galēji labējais bloks, raksta "Al Jazeera".

Bija noteikts, ka termiņš koalīcijas sarunu pabeigšanai beigsies trešdienas pusnaktī. Dažas minūtes pirms pusnakts Netanjahu pa tālruni informēja Izraēlas prezidentu Īzaku Hercogu, ka viņam "izdevies izveidot valdību".

Šobrīd nav skaidrs, kad jaunā valdība dos zvērestu un uzsāks darbu. Netanjahu sacīja Hercogam, ka plāno to darīt "cik drīz vien iespējams". "Man ir izdevies [izveidot valdību], " viņš teica tviterī.

Netanjahu, kurš apsūdzēts korupcijā, Izraēlas premjerministra amatā jau ir bijis ilgāk nekā jebkurš cits līderis valsts vēsturē, tostarp no 1996. līdz 1999. gadam un 12 gadus no 2009. līdz 2021. gadam. Ja tiks apstiprināta jaunizveidotā koalīcija, Netanjahu tiks pie sestā termiņa valdības vadītāja postenī.

Viņa koalīcijā ir galēji labējās partijas, tostarp viena, kuras līderis savulaik tika notiesāts par pretarābu rasismu, atzīmē britu raidsabiedrība BBC. Palestīnieši baidās, ka jaunā valdība nostiprinās Izraēlas ietekmi arī okupētajā Rietumkrastā.

Piemēram, partijas "Otzma Jehudits" ("Ebreju spēks") līderis Itamars Ben-Gvirs ir pazīstams ar saviem pret arābiem vērstiem komentāriem un ir aicinājis mīkstināt noteikumus par to, kad drošības spēki var atklāt uguni, saskaroties ar draudiem. Viņš varētu kļūt par nacionālās drošības ministru ar pilnvarām pār policiju Izraēlā un Rietumkrastā.

Izraēlas opozīcijas politiķi, kā arī tās ģenerālprokurors ir brīdinājuši, ka jaunās valdības plānotās reformas, tostarp tiesības deputātiem atcelt Augstākās tiesas lēmumus, draud graut Izraēlas demokrātiju.

Netanjahu ir apsūdzējis kritiķus baiļu kurināšanā un solījis saglabāt "status quo". "Es turēšu divas rokas stingri uz stūres," viņš pagājušajā nedēļā sacīja ASV raidorganizācijai NPR. "Es neļaušu nevienam neko darīt pret LGBT [kopienu] vai liegt mūsu arābu pilsoņiem viņu tiesības vai ko tamlīdzīgu, tas vienkārši nenotiks. Un laiks to pierādīs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!