Foto: AP/Scanpix

Ankaras sarunas ar Stokholmu par Zviedrijas pievienošanos NATO ir tikai procesa sākumā, ceturtdien sacīja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu.

Zviedrija ir panākusi progresu Turcijas prasību izpildes ceļā atbilstoši pagājušās vasaras memorandam, ar Zviedrijas kolēģi Tobiasu Billstrēmu kopīgajā preses konferencē Ankarā sacīja Čavušoglu.

Tiesa gan, viņš arī piebilda. "Mēs šeit neesam pat pusceļā, mēs esam sākumā."

Zviedrija un Somija, kas pieteikušās dalībai NATO, pēc Turcijas izteiktajiem pārmetumiem jūnijā memorandā cita starpā apliecināja, ka pastiprinās cīņu ar terorismu un atsāks bruņojuma pārdošanu Ankarai.

"Zviedrija tur savus solījumus. Mēs pret vienošanos izturamies nopietni," sacīja Billstrēms, izsakoties par nesenajiem likuma grozījumiem, kas veikti, lai pastiprinātu cīņu ar terorismu.

Turcija arī pieprasījusi, lai tiktu izdoti vairāki cilvēki, ko Ankara apsūdz terorismā, arī turku žurnālists Bilents Kenešs, kas dzīvo trimdā Zviedrijā.

Zviedrijas Augstākā tiesa pirmdien nobloķēja Keneša izdošanu.

Šis tiesas lēmums "nopietni saindējis (..) godīgās" sarunas ar Zviedriju, sacīja Čavušoglu, plašāk šo tematu neizvēršot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!