Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija un Ukraina virzās uz vienošanos, lai pārtrauktu apšaudes ap Eiropas lielāko atomelektrostaciju. Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras ģenerāldirektors Rafaels Mariano Grossi norāda, ka šī vienošanās jau drīz tiks panākta, informē medijs "Politico".

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra jau mēnešiem ilgi cenšas vienoties par drošības zonas izveidi ap Zaporižjas atomelektrostaciju, kuru šobrīd okupējuši Krievijas bruņotie spēki, bet kurā vēljoprojām strādā Ukrainas darbinieki.

"Lai gan pati rūpnīca pēdējās nedēļās ir bijusi salīdzinoši klusa pēc tam, kad tā pirms aptuveni mēneša piedzīvoja intensīvu karadarbību, objekta apkārtnē joprojām var dzirdēt apšaudes skaņas, kas liek vērst uzmanību uz pastāvīgajiem kodoldrošības riskiem," savā jaunākajā paziņojumā rakstīja

Grossi 22.decembrī Maskavā tikās ar Krievijas kodolaģentūras "Rosatom" vadītāju, kas šobrīd pārņēmis Zaporižjas kodolreaktora vadīšanu. Grossi ir ticies arī ar Ukrainas amatpersonām.

"Tuvākajā laikā konsultācijas ar abām pusēm turpināsies," piebilda aģentūra.

Savukārt Ukrainas valdība iebilst pret jebkuru soli, kas signalizētu par Krievijas klātbūtnes, kā leģitīmas, atzīšanu rūpnīcā.

Aizvadītajā nedēļā Ukrainas enerģētikas ministrs Germans Galuščenko aicināja sabiedrotās valstis piegādāt Ukrainai modernas pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai pretotos Krievijas veiktajiem uzbrukumiem, kas vērsti pret enerģētikas infrastruktūru, raksta "Politico".

Zaporižjas reaktors pašlaik neražo elektroenerģiju Ukrainas tīklam. Ārējās elektrolīnijas nodrošina elektrību "būtiskām kodoldrošības funkcijām", savukārt mobilie dīzeļģeneratori nodrošina siltumu darbiniekiem, paziņojusi aģentūra, skaidro "Politico".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!