Foto: AP/Scanpix/LETA

Vismaz kopš 2022. gada jūnija Krievijas Aviācijas un kosmosa spēki gandrīz noteikti ir izmantojuši "Su-57 FELON", lai veiktu misijas pret Ukrainu. Šīs misijas, visticamāk, aprobežojās ar lidošanu virs Krievijas teritorijas, izšaujot tālā darbībās rādiusa gaiss-zeme vai gaiss-gaiss raķetes pa mērķiem Ukrainā, teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Londona atgādina, ka "Su-57 FELON" ir Krievijas vismodernākā piektās paaudzes virsskaņas kaujas lidmašīna, kas izmanto slēpšanās tehnoloģijas un ļoti modernu avioniku.

Jaunākie komerciāli pieejamie attēli parāda piecus "Su-57 FELON", kas novietoti Ahtubinskas gaisa bāzē, kurā atrodas 929. lidojumu pārbaudes centrs. Tā kā šī ir vienīgā zināmā "Su-57 FELON" bāze, šīs lidmašīnas, visticamāk, ir bijušas iesaistītas operācijās pret Ukrainu, norāda Lielbritānijas ministrija.

Krievijas prioritāte, visdrīzāk, ir izvairīšanās no kaitējuma reputācijai, samazinātām eksporta perspektīvām un jutīgu tehnoloģiju nonākšanu pretinieku rokās, kas izrietētu no "Su-57 FELON" zaudējuma pār Ukrainu. Tas liecina par Krievijas pastāvīgo pieeju, kura attiecībā uz gaisa spēku izmantošanu ir balstīta uz izvairīšanos no riska, noslēgumā raksta britu izlūki.

Krievijas iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!