Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas valdība plāno paaugstināt pensijas vecumu no 62 uz 64 gadiem, ziņo raidsabiedrība BBC.

Pārmaiņas ir nepieciešamas, lai novērstu nākotnē iespējamu budžeta deficītu, preses konferencē vēstīja Francijas premjerministre Elizabete Borna.

"Neko nedarīt ar iespējamo budžeta deficītu pensiju sistēmai būtu bezatbildīgi. Tas neizbēgami novestu pie nodokļu kāpuma, pensijas samazināšanas un tas radītu draudu mūsu pensiju sistēmai," piebilda premjerministre.

Sākot ar septembri, pensijas vecums tiks paaugstināts pakāpeniski pa trīs mēnešiem gadā. Līdz 2027. gadam pensijas vecums sasniegtu 63 gadus un 3 mēnešus. 2030. gadā pensijas vecums sasniegtu plānoto pensionēšanās vecumu 64 gadus.

Tas nozīmē, ka no 2027. gada pilns pensijas vecums nozīmētu, ka cilvēkam ir jāstrādā 43 gadus (šobrīd tie ir 42 gadi). Minimālā pensija būtu ne mazāka par 85% no valsts minimālā atalgojuma, kas nākotnē varētu būt aptuveni 1 200 eiro.

Policistiem, cietuma sargiem, gaisa satiksmes kontrolieriem un citiem publiskā sektora darbiniekiem, kuriem šobrīd tiek paredzēta priekšlaicīga pensionēšanās, saglabāsies iespēja pensijā doties ātrāk. Tomēr arī priekšlaicīgas pensionēšanās vecums tiktu paaugstināts. Nebūs iespējami individuāli pensionēšanās vecumi un ieguvumi elektriķiem, gāzes darbiniekiem, dzelzceļa darbiniekiem un citiem.

Papildus atbalstu valsts nodrošinās pensionāriem ar zemākajiem ienākumiem, apsolīja premjerministre.

Pensionēšanās reformas ietilpa arī prezidenta Emanuela Makrona solījumos, kad 2017. gadā viņš tika ievēlēts prezidenta amatā. Tā ir bijusi daļa no prezidenta vīzijas, lai reformētu Franciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!