Foto: EPA/LETA

ASV izvietos modernizētu jūras kājnieku korpusa vienību Japānā. Šāds solis sperts, lai pastiprinātu Savienoto Valstu atturēšanas politiku pret Ķīnu, trešdien paziņoja augstākās ASV un Japānas amatpersonas, uz kuru teikto atsaucas medijs "Politico".

Atjaunotā vienība, kas tiks saukta par 12. jūras piekrastes pulku, tiks aprīkota arī ar uzlabotām izlūkošanas spējām, trešdien paziņoja ASV aizsardzības sekretārs Loids Ostins.

"Šīs darbības stiprinās atturēšanu reģionā un ļaus mums efektīvāk aizstāvēt Japānu un tās iedzīvotājus arvien sarežģītākā drošības vidē," sacīja Ostins, nosaucot jauno vienību par "daudzpusīgāku, mobilāku un izturīgāku".

Šis solis sūta spēcīgu signālu Ķīnai, ka ASV var ātri aizstāvēt Japānu, un jaunā vienība spēs ātri reaģēt uz neparedzētiem gadījumiem, sacīja Aizsardzības departamenta amatpersonas.

Jūras piekrastes pulks ir grūti pamanāma vienība, kas paredzēta operācijām piekrastes ūdeņos. Tās bruņojumā ietilps "Naval Strike Missle" (NSM) raķetes, kas uzstādītas uz vieglo taktisko transportlīdzekļu bezpilota variantiem. Vienībās ir 1800 līdz 2000 dienesta locekļu.

Ostins paziņoja par jaunumiem kopīgā preses konferencē Valsts departamentā ar valsts sekretāru Antoniju Blinkenu un viņu Japānas kolēģiem, un tas notika divas dienas pirms Savienoto Valstu prezidentam Džo Baidenam ir plānota tikšanās ar Japānas premjerministru Fumio Kišidu Baltajā namā.

Lai gan amerikāņu karavīru skaits Japānā nemainīsies, Ostins sacīja, ka ASV uzskata, ka jaunā vienība, kas aizstāj 12. artilērijas pulku, būs "nāvējošāka, veiklāka un spējīgāka". Paredzams, ka šīs izmaiņas būs pabeigtas līdz 2025. gadam, viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!