Foto: RIA Novosti/Scanpix

Privātās sarunās vairākas Ķīnas amatpersonas laikrakstam "Financial Times" (FT) norādīja, ka Pekinā nevalda apmierinātība ar Krievijas ārpolitiku un ka "Ķīnai nevajadzētu vienkārši sekot Krievijai" Ukrainas jautājumā.

FT šonedēļ publicējis rakstu, kurā citētas vairākas anonīmas Ķīnas amatpersonas. Publikācijas centrālā premisa ir, ka, neraugoties uz skaļi pausto apņemšanos stiprināt Maskavas-Pekinas attiecības, Ķīna it nemaz neesot sajūsmā par Krievijas ārpolitiku, it sevišķi iebrukumu Ukrainā.

Kāda Ķīnas amatpersona sacījusi: "Putins ir traks", piebilstot, ka "lēmumu par iebrukumu [Ukrainā] pieņēma ļoti neliela cilvēku grupa". Laikrakstam FT arī teikts, ka Ķīna "tagad uztver iespējamību, ka Krievijai neizdosies gūt virsroku pār Ukrainu" un ka Maskava pēc šī konflikta vairs nebūs lielvara.

Amatpersonas arī esot paudušas, ka Maskava nav paziņojusi Pekinai, ka tai ir nodoms uzsākt pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, pirms tas tika izdarīts.

Šie argumenti parāda, ka Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, iespējams, mēģina distancēt Ķīnu no Krievijas. Tas notiekot tāpēc, ka Pekina saprot, ka nevēlēšanās nosodīt Kremli par iebrukumu Ukrainā un pievienoties Rietumu sankcijām, Eiropā tiek uzskatīta par netiešu atbalstu Putina karam, analizējot FT publikāciju, raksta cits britu medijs "Sky News".

FT arī ziņoja, ka Eiropā tiek izteiktas cerības, ka Ķīna varētu palīdzēt atturēt Krieviju no kodolieroču izmantošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!