Foto: AFP/Scanpix/LETA

Svētdien, 15.janvārī, Afganistānas galvaspilsētā Kabulā savās mājās nogalināta bijusī Parlamenta deputāte Mursala Nabizada un viņas miesassargs, atsaucoties uz vietējo policiju, ziņo BBC.

"Drošības spēki ir sākuši nopietnu izmeklēšanu, lai atrastu vainīgos," komentēja Kabulas policijas pārstāvis Kalids Zadrans.

Uzbrukumā ievainoti arī deputātes brālis un otrs miesassargs, ziņo raidsabiedrība BBC.

"Bezbailīga čempione Afganistānai, kura noraidīja iespēju pamest valsti," deputāti aprakstīja bijušie kolēģi.

"Patiesa līdere – stipra, atklāta sieviete, kura iestājās par saviem uzskatiem pat briesmu gadījumā. Viņa izvēlējās palikt un cīnīties par saviem cilvēkiem par spīti iespējai pamest Afganistānu," platformā "Twitter" rakstīja bijusī Afganistānas Parlamenta deputāte Mariama Solaimankhila.

"Es esmu bēdīga un dusmīga un vēlos, lai pasaule zina! Viņu nogalināja tumsā, bet "Taliban" kustība savu dzimumu apertaīdu būvē pilnā dienas gaismā," notikumu komentēja Eiropas Parlamenta deputāte no Vācijas Hanna Ņūmana.

Pēc tam, kad "Taliban" pārņēma varu, daudzas sievietes, kurām bija svarīgi profesionālie darbi Afganistānā, pameta valsti.

Sievietes ir izraidītas no visām publiskās dzīves jomām, kopš radikālā "Taliban" kustība 2021. gadā pārņēma varu Afganistānā. Mursalu Nabizadu Parlamentā ievēlēja 2018. gadā kā Kabulas pārstāvi. Viņa saglabāja savu amatu līdz brīdim, kad "Taliban" pārņēma varu Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!