Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija, visticamāk, apsver iespēju Ukrainā izvietot nelielu skaitu savu kaujas tanku "T-14 Armata", teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Londona ziņo, ka 2022. gada decembra beigās "T-14" attēlos bija redzami mācību laukumā Krievijas dienvidos: šī vieta ir saistīta ar pirmsizvietošanas darbībām. Tas notika pēc tam, kad valdību atbalstošie Krievijas mediji apgalvoja, ka "T-14" tiek gatavoti izvietošanai. Tomēr nav skaidrs, vai Krievija šo tanku modeli jau ir dislocējusi Ukrainā.

Jebkāda "T-14" izvietošana, visticamāk, būs augsta riska lēmums Krievijai. Šī tanka modeļa programmu ietekmējušas aizkavēšanās, plānotā flotes lieluma samazināšanās un ziņojumi par ražošanas problēmām. Papildu izaicinājums Krievijai ir loģistikas ķēdes pielāgošana "T-14" pārvadāšanai, jo tas ir lielāks un smagāks par citiem Krievijas tankiem, norāda Lielbritānijas ministrija.

Ja Krievija izvietos "T-14", tas, visticamāk, būs propagandas nolūkos. Saražoti, iespējams, ir tikai desmitiem šādu tanku, savukārt komandieri, visdrīzāk, neuzticēsies tankam kaujas apstākļos, noslēgumā raksta britu izlūki.

Krievijas iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!