Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV ceturtdien paziņoja par jaunu ieroču un munīcijas paketi Ukrainai 2,5 miljardu ASV dolāru vērtībai laikā, kad Ukraina gatavojas jaunai stadijai karā pret Krieviju.

Saskaņā ar Pentagona paziņojumu jaunajā militārās palīdzības paketē nav Kijivas lūgto kaujas tanku, bet tā ietver 90 bruņutransportierus "Stryker", 59 kājnieku kaujas mašīnas "Bradley", pretgaisa aizsardzības sistēmas "Avenger", kā arī lielkalibra un mazkalibra munīciju.

"Šajā paketē ietvertās 59 kājnieku kaujas mašīnas "Bradley" kopā ar vēl 50 "Bradley", kuras ASV 6.janvārī apņēmās piegādāt, un 90 bruņutransportieri "Stryker" nodrošinās Ukrainai divas kaujas brigādes," teikts Pentagona paziņojumā.

Iepriekš apsolītās 50 kājnieku kaujas mašīnas "Bradley" bija ietvertas ASV militārās palīdzības paketē vairāk nekā trīs miljardu dolāru vērtībā, par kuru tika paziņots pagājušajā nedēļā.

Kopā ar jauno paketi ASV militārā palīdzība Ukrainai kopš Krievijas iebrukuma sākuma 2022. gada 24. februārī ir pieaugusi līdz vairāk nekā 26,7 miljardiem dolāru.

CIP direktors slepeni apmeklējis Kijivu un ticies ar Zelenski

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss pagājušās nedēļas beigās slepeni apmeklēja Kijivu un tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, izstāstot savus pieņēmumus par Krievijas militārajiem plāniem tuvākajās nedēļās un mēnešos, ziņoja laikraksts "The Washington Post".

Zelenskis un Ukrainas izlūkdienesta augsta ranga pārstāvji apsprieda to, cik ilgi Ukraina var rēķināties ar ASV un Rietumu palīdzību pēc tam, kad ASV Kongresa apakšnamā Pārstāvju palātā vairākumu ir ieguvuši republikāņi.

"The Washington Post" ziņu avoti pavēstīja, ka Zelenskis ar saviem palīgiem pēc tikšanās ar CIP direktoru bija pārliecināti, ka ASV atbalsts Kijivai arī turpmāk būs ievērojams, bet ārkārtas finansējums ilgs vismaz līdz jūlijam vai augustam.

Kijiva tomēr ir mazāk pārliecināta par iespēju, ka ASV Kongress varētu pieņemt vēl vienu papildu palīdzības paketi daudzu miljardu ASV dolāru apmērā.

Jau vēstīts, ka ASV Aizsardzības ministrija ceturtdien paziņoja par vēl vienu militārās palīdzības paketi Ukrainai 2,5 miljardu dolāru apmērā. Tā ietvers 59 kājnieku kaujas mašīnas "Bradley" un 90 bruņutransportierus "Stryker".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!