Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Somijas aizsardzības ministrija piektdien, 20. janvārī, paziņoja, ka piegādās Ukrainai savu līdz šim lielāko militāro atbalsta paketi, kuras vērtība sasniedz 400 miljonu eiro, ziņo medijs "Politico".

"Ukrainai joprojām ir nepieciešams militārais atbalsts, lai aizsargātu tās teritoriju. Pašreizējā aizsardzības pakete acīmredzami ir līdz šim lielākā," komentēja Somijas aizsardzības ministrs Miko Savola.

Paziņojumā Somija minēja, ka Ukrainai nosūtīs smago artilēriju un munīciju, plašākas detaļas nesniedzot.

Ieskaitot jaunāko militāro paketi, kopējais militārās palīdzības apjoms Ukrainai no Somijas sasniedz 590 miljonus eiro.

Paziņojums nāk pirms Rietumu valstu militāro līderu tikšanās Ramšteinas aviācijas bāzē Vācijā, lai apspriestu militārā atbalsta palielināšanu Kijivai. Vairākas Rietumu valstis izdarījušas spiedienu uz Vāciju, mēģinot panākt, ka Berlīne nosūta tankus Ukrainai.

Somijas un Zviedrijas aizsardzības ministri parakstīs paziņojumu par viņu nodomiem atbalstīt Ukrainu Ramšteinā. Stokholma ceturtdien, 19. janvārī, paziņoja par saviem plāniem Ukrainai nosūtīt vēl vienu militāro paketi, ieskaitot artilērijas sistēmu "Archer".

"Vienotais atbalsts Ukrainai reprezentē dziļu, abpusēju uzticību un pieaugošu, tuvu aizsardzības sadarbību starp Somiju un Zviedriju," rakstīts oficiālajā paziņojumā.

Abas valstis izteica vēlmi pievienoties NATO pagājušajā gadā, apgalvojot, ka vēlas pievienoties militārajai aliansei vienlaikus, tomēr Ungārija un Turcija vēl nav apstiprinājušas abu valstu dalību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!