Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA
Par atkāpšanos no amata paziņojis Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska biroja vadītāja vietnieks Kirils Timošenko, ziņo raidsabiedrība BBC.

Savā paziņojumā par atkāpšanos no amata pirms valdības termiņa beigām Timošenko pateicās Zelenskim par iespēju katru dienu un minūti darīt labu. Timošenko bijis iesaistīts skandālos saistībā ar dārgu mašīnu izmantošanu. Pats Timošenko šo apsūdzību noliedzis.

Prezidents Zelenskis ziņojis, ka tuvākajās dienās viņa valdību pametīs arī citi augsta ranga politiķi. Prezidents veic izmaiņas valdības personālā, reģionu oficiālo pārstāvju sastāvā un drošības dienesta sastāvā.

Svētdien, 22. janvārī Zelenskis solīja, ka nebūs atgriešanās pie tā, kas notika pagātnē.

"Visu līmeņu amatpersonas ir brīdinātas gan caur oficiāliem, gan neoficiāliem kanāliem. Nepieciešams koncentrēties uz karu, palīdzēt upuriem, samazināt birokrātiju un pārstāt nodarboties ar aizdomīgu uzņēmējdarbību. Daudzi ieklausījās, bet daži, diemžēl, nē," informēja Tautas partijas vadītājs Deivids Arakhamia.

Nacionālie mediji vēstīja, ka Timošenko atkāpšanās no amata varētu būt daļa no prezidenta plāniem par pārmaiņām valdības sastāvā.

Cēlonis šādam prezidenta lēmumam ir ziņas par korupciju Ukrainā. Ja Ukraina vēlas pievienoties Eiropas Savienībai (ES), tad viena no prasībām ir šīs situācijas risināšana. Ukrainas valdība ir aizliegusi visiem oficiālajiem pārstāvjiem pamest valsti, vienīgais izņēmums ir darba komandējumi, ziņo medijs.

"Kara laikā visiem ir jāsaprot sava atbildība. Prezidents redz un dzird sabiedrību. Viņš tieši atbild uz sabiedrības prasībām – taisnīgums visiem", savā "Twitter" kontā komentēja Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks.

Pirmdien, 23. janvārī no amata atbrīvoja arī infrastruktūras ministra vietnieku Vasilu Lozinski. Viņu apsūdzēja kukuļu ņemšanā 400 tūkstošu dolāru vērtībā. Lozinskis savu vainu noliedz.

Aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs nonāca mediju redzes lokā pēc tam, kad parādījās informācija, ka ministrija ir parakstījusi līgumu par militārā ēdiena cenu sadārdzinājumu. Rezņikovs pēcāk komentēja, ka augstās cenas bijusi tehniska kļūda.

No amata atkāpās aizsardzības ministra vietnieks Vjačeslavs Šapovalovs, kurš bija atbildīgs par militārā karaspēka apgādi, paziņoja Aizsardzības ministrija. Šapovalovs atkāpies no amata, lai saglabātu uzticību pēc medijos izskanējušām apsūdzībām par korupciju saistībā ar militārā ēdiena cenu sadārdzinājumu, ziņo aģentūra "Reuters".

Ģenerālprokurora birojs nedeva skaidrojumu ģenerālprokurora vietnieka Oleksija Simoņenko atstādināšanai no amata. Tomēr Simoņenko izpelnījās uzmanību no nacionālajiem medijiem par došanos atvaļinājumā uz Spāniju.

Starp tiem, kas otrdien pameta savu amatu vai tika atstādināti ietilpst arī Kijivas, Sumu, Dnipro, Hersonas un Zaporižjas pilsētu mēri.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!