Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kamēr Rietumu sabiedrotie Ukrainu apgādā ar tankiem, Ungārijas ministru prezidents Viktors Orbāns uzskata, ka Krievija gūs uzvaru pār Ukrainu, ziņo medijs "Politico".

Ungārijas premjerministrs publiski apšaubījis Ukrainas spēju būt suverēnai valstij. Orbāns nesen ārvalstu konservatīvo amatpersonu grupā izteicās, ka Krievijai jau ir izdevies Ukrainu padarīt par "nepārvaldāmu postažu".

"Tagad tā ir Afganistāna. Nevienam nepiederoša zeme. Vladimirs Putins nezaudēs un laiks ir labvēlīgs Krievijai," kādā diskusijā apgalvoja Orbāns.

Orbāna skatījums ir pretējs pārējām Rietumu valstīm, kuras pagājušajā nedēļā solīja Ukrainu apgādāt ar moderniem tankiem. Tas veido pieaugošu spriedzi starp Ungāriju un Ukrainu. Orbāna izteikumi izraisīja Ukrainas amatpersonu sašutumu, tie paziņoja, ka organizēs sarunas ar Ungārijas vēstnieku.

Orbāna valdība Budapeštā uz ielām izvietojusi plakātus, kuros nosodītas pret Krieviju vērstas sankcijas, bet Ungārijas Valsts operā izrādīs Sergeja Prokofjeva "Karš un miers".

Budapeštā Orbāna pieeju uzskata par iekšpolitikas plānu, lai novērstu uzmanību no valsts ekonomiskajām problēmām un iegūtu labējo vēlētāju simpātijas. Tomēr valda arī uzskats, ka Orbāna retorika fokusējas uz vairāk kā tikai īstermiņa politiku. Ungārijas līdera mērķis esot saglabāt viņa ilgtermiņa attiecības ar Kremli, vēsta medijs.

"Ungārijas valdības politiskie līderi bieži runā par miera aktualizēšanu, bet, nosodot Krievijai piemērotās sankcijas un atbalstot Krievijas pamiera priekšlikumus, viņi turpina atbalstīt Putina īstenoto politiku," sacīja ASV vēstnieks Budapeštā Deivids Presmens.

"Mēs piekrītam Ungārijas aicinājumam uz mieru, bet šos aicinājumus vajadzētu vērst pret Vladimiru Putinu. Vašingtona turpinās iestāties par kara izbeigšanu, atbalstot tā upurus, " viņš komentēja rakstiskā paziņojumā.

Kamēr Rietumu valstis turpina sniegt atbalstu Ukrainai, Ungārija uzskata, ka Kijivai vajadzētu pārstāt pretoties.

"Mūsu elementāra cilvēcība un morāles normas pieprasa, ka mēs darām visu, ko varam, lai iesaldētu frontes līniju, lai būtu iespējams pamiers un sāktos sarunas," radio intervijā ar nacionālo mediju izteicās Orbāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!