Foto: AFP/Scanpix/LETA

Taivānas opozīcijas līderis šonedēļ dosies vizītē uz Ķīnu, lai tiktos ar tās pārstāvi Taivānas jautājumos un risinātu pušu militārās un politiskās nesaskaņas, ziņo aģentūra "Reuters".

Pēdējo trīs gadu laikā Ķīna ir pastiprinājusi spiedienu uz Taivānu pieņemt Ķīnas suverenitāti. Tā skaitā Ķīna regulāri organizē militārās apmācības tuvu Taivānai. Taivāna neuzskata sevi par Ķīnas teritoriju un noraida kaimiņvalsts apgalvojumus, kas vēsta par pretējo.

Opozīcijas partija "Kuomintang" paziņoja, ka Endrjū Hsia, kas ir partijas priekšsēdētāja vietnieks, trešdien dosies uz Ķīnu, lai tiktos ar Ķīnas pārstāvi Songu Tao, kurš specializējas Ķīnas Taivānas politikas jautājumos.

Hsia un viņa delegācija veidos dialogu, balstoties uz vienlīdzību un cieņu. Viņi atskatīsies uz pēdējām publiskajām bažām par Taivānas drošību un aizsardzību, skaidro opozīcijas partija KMT.

"Taivānas politiķiem, kuri dosies uz Ķīnu, vajadzētu pārstāvēt Taivānas iedzīvotāju nepiekāpību par demokrātijas un miera saglabāšanu, kā arī neiesaistīties nekādās apspriedēs par kompromisu valstu starpā," uzskaita Taivānas Kontinentālo lietu padome.

Partija KMT ir labvēlīga pret ciešu kontaktu uzturēšanu ar Ķīnu. Ķīnas Taivānas lietu birojs komentēja, ka pozitīvi vērtē Taivānas pārstāvja ierašanos.

Ķīna nav runājusi ar Taivānas prezidentes Tsai Ingvenas biroju kopš viņa 2016. gadā ieņēma savu amatu. Ķīnas valdība uzskata, ka prezidente ir seperātiste un atsakās veidot ar viņu dialogu.

Partija KMT savu komunikāciju ar Ķīnu ir aizstāvējusi, apgalvojot, ka ir jāsaglabā komunikācijas kanāli atvērti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!