Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc pirmdienas postošās zemestrīces Sīrijas ziemeļos gruvešos atrasta jaundzimusi meitene. Zīdainis ar nabas saiti vēl bijis piesaistīts savai mātei, kura zemestrīces laikā gāja bojā, ziņo medijs "The Guardian".

Zīdainis ir vienīgais izdzīvojušais no savas ģimenes. Pārējie ģimenes locekļi dzīvību zaudēja, kad 7,8 magnitūdu zemestrīces rezultātā sabruka ģimenes māja Sīrijas pilsētā Džindairā, skaidroja mazuļa radinieks Kalils Alsuvadi.

"Kamēr rakām cauri gruvešiem, mēs dzirdējām balsi. Mēs notīrījām putekļus un atradām jaundzimušu mazuli ar nabas saiti. Mēs to pārgriezām un mans brālēns aizveda viņu uz slimnīcu," aģentūrai AFP skaidroja Alsuvadi.

Medijos redzams video, kurā vīrietis skrien, turot rokās tikko izglābto zīdaini. Otrs vīrietis skrien pretī ar segu, lai sasildītu mazuli, kurš atradies gruvešos temperatūrā, kas bijusi zem nulles.

Mazuli nogādāja slimnīcā blakus pilsētā Afrinā, kamēr radinieki nākamās stundas pavadīja, atgūstot meitenītes tēva Abdula, mātes Afras, četru brāļu un māsu un tantes ķermeņus.

Otrdien, 7. februārī, ģimenes radinieku mājās norisinājās kopīgas bēres.

"Mūs pārvietoja no Deir ez Zoras pilsētas. Abduls ir mans brālēns un es esmu precējies ar viņa māsu," skaidro Alsuvadi.

Ģimenes māja bija viena 50 ēkām, kuras Džindairā sabruka zemestrīces laikā.

Afrinā jaundzimusī ievietota inkubatorā. Viņas piere un pirksti joprojām bijuši zili no nosalšanas.

"Viņa tagad ir stabilā stāvoklī. Viņai uz ķermeņa bija vairākas brūces. Viņu atveda ar hipertoniju zemās gaisa temperatūras dēļ. Mums vajadzēja viņu sasildīt un uzmanīt kalcija līmeni," komentēja pediatre Hani Maroufa.

2018. gadā Džindairu ieņēma Turcijas spēki un Sīrijas nemiernieki, kas padzina kurdu vienības no reģiona. Kopš tā laika Afrinas reģions ir norobežots no Sīrijas valdības pārvaldītās teritorijas, tādēļ tas ir atkarīgs no Turcijas palīdzības. Reģiona rīcībā nav pietiekamu zināšanu vai darbaspēka, lai varētu efektīvi reaģēt ārkārtas situācijās.

"Mēs paļaujamies uz humānās palīdzības organizācijām un starptautiskajiem pārstāvjiem, lai tie mums nodrošinātu materiālu atbalstu un palīdzību. Laika vairs nav daudz. Simtiem cilvēku joprojām ir iesprostoti gruvešos un katra sekunde var nozīmēt dzīvības glābšanu," platformā "Twitter" rakstīja "White Helmets" glābšanas grupa.

Zemestrīcē bojā gājušo skaits Turcijā un Sīrijā šobrīd pārsniedz 9500. Sīrijā upuru skaits ir pieaudzis līdz 2547, kamēr Turcijā tas ir vairāk nekā 6957. Vairāki desmiti tūkstošu cilvēku ir ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!