Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

ASV Vašingtonā un Pekinā ir aizvadījušas sanāksmes ar ārvalstu diplomātiem no 40 valstīm, lai apspriestu Ķīnas spiegošanas balonu, kurš ielidoja valsts gaisa telpā janvāra beigās, atsaucoties uz diplomātu un vecākā administrācijas pārstāvja teikto otrdien, ziņo aģentūra "Reuters".

Pirmdien, 6. februārī, ASV valsts sekretāra vietniece Vendija Šermana Vašingtonā sasauca aptuveni 150 ārvalstu diplomātus no 40 valstīm. Savukārt Pekinā pirmdien un otrdien ASV vēstniecības darbinieki tikās ar ārvalstu diplomātiem, lai pastāstītu par atklājumiem saistībā ar Ķīnas spiegošanas balonu, skaidroja oficiālais pārstāvis.

"Mēs vēlamies pārliecināties, ka pēc iespējas vairāk dalāmies informācijā ar citām pasaules valstīm, kuras arī varētu saskarties ar šāda veida operācijām," uzsvēra administrācijas pārstāvis.

Valsts departaments arī nosūtījis informāciju ASV pārstāvniecībām visā pasaulē par gaisa balona incidentu, lai tās dalītos ar sabiedrotajiem un partneriem, paskaidroja pārstāvis.

Sarunās Pekinā ASV iepazīstināja klātesošos ar informāciju, pierādot, ka gaisa balons nav bijis saistīts ar laikapstākļu izpēti, kā to apgalvo Ķīnas valdība. Tas ir bijis lidaparāts, ko izmanto spiegošanai, apgalvoja Pekinā esošie diplomāti.

Vašingtona apgalvo, ka spiegošanas balonu kontrolēja Ķīnas Tautas atbrīvošanas armija.

Diplomāti Pekinas sarunās norādīja uz saules paneļiem, kas bija piestiprināti gaisa balonam. Laikapstākļu baloniem neesot nepieciešams tik liels enerģijas daudzums. Arī gaisa balona lidošanas virziens neatbilda vēja virzienam. Gaisa balonam bijuši piestiprināti propelleri un stūrēšanas mehānisms.

"Balstoties uz ASV notikušajām sarunām, mūsu pašu sapratni par šādiem baloniem, kā arī to, ka Ķīna atteicās sniegt informāciju, kam balons pieder, mums ir grūti noticēt, ka tas izmantots civilām vajadzībām," komentēja Pekinā bāzēts aizsardzības diplomāts.

Kopš nedēļas nogales arī Pentagons medijiem ir sniedzis līdzīgu informāciju, apgalvojot, ka gaisa baloni ir iepriekš ielidojuši citu valstu teritorijās. Tie pieder Ķīnas gaisa flotei.

Ķīnas gaisa balona parādīšanās ASV gaisa telpā pagājušajā nedēļā izraisīja politisku sašutumu Vašingtonā. Notikums pamudināja ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu atcelt plānoto vizīti Pekinā. Abas valstis cerēja, ka Blinkena brauciens uz Pekinu nostiprinātu valstu iedragātās attiecības.

Svētdien, 5. februārī, ASV gaisa spēku iznīcinātājs notrieca Ķīnas gaisa balonu Dienvidkarolīnas piekrastē. Tas notika nedēļu pēc tam, kad objekts ielidoja ASV teritorijā. Ķīna savā oficiālajā paziņojumā komentēja, ka tas esot bijis civiliem mērķiem paredzēts balons, kurš negaidīti, novirzoties no maršruta, ielidojis ASV gaisa telpā. Pekina nosodīja lēmumu balonu notriekt un apgalvoja, ka ASV ir reaģējuši pārspīlēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!