Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV varas iestādes Floridā arestējušas un izvirzījušas apsūdzības četrām personām saistībā ar 2021.gadā notikušo Haiti prezidenta Džovenela Moiza slepkavību, raksta "Al Jazeera".

ASV Tieslietu departamenta amatpersonas otrdien paziņoja par apsūdzībām "sazvērestībā, lai nolaupītu vai nogalinātu ārpus ASV, izraisot nāvi" pret Floridas iedzīvotājiem Antonio "Toniju" Intriago, Arkangelu Pretelu Ortisu un Valteru Veintemillu.

Ceturtais aizdomās turamais Frederiks Bergmans tiek apsūdzēts sazvērestībā, lai kontrabandas veidā ievestu ballistiskās vestes bijušajiem Kolumbijas karavīriem, kuri, iespējams, pastrādāja slepkavību.

Intriago ir Floridas kompānijas "CTU Security" īpašnieks, kas, iespējams, palīdzēja savervēt slepkavas. Saskaņā ar Tieslietu departamenta datiem Ortiss arī ir uzņēmuma "galvenais" pārstāvis. Savukārt Veintemilla tiek apsūdzēts operācijas finansēšanā ar viņa uzņēmuma "Worldwide Capital Lending Group" starpniecību, kas, iespējams, sniedza kredītu CTU 175 000 ASV dolāru apmērā un nosūtīja naudu munīcijai.

2021. gada jūlijā bruņoti vīrieši, kas apgalvoja, ka ir ASV Narkotiku apkarošanas pārvaldes (DEA) aģenti, iegāja Moiza mājvietas teritorijā Haiti galvaspilsētā Portoprensā un sašāva viņu 12 reizes. Uzbrukumā tika ievainota arī mirušā bijušā prezidenta sieva.

Haiti ir viena no nabadzīgākajām valstīm pasaulē. Aizvadīto gadu laikā sociālekonomisko situāciju šajā valstī pasliktinājušas dabas katastrofas, gangsteru grupējumu vardarbība, kā arī politiskā krīze, kuru saasināja atentāts pret Moizu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!