Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Genaro Garsija Luna, kādreizējais Meksikas drošības ministrs, tika atzīts par vainīgu miljoniem dolāru pieņemšanā no Meksikas lielākā narkotiku tirdzniecības sindikāta - Sinaloas narkotiku karteļa, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Luna, kuru arestēja ASV Teksasas štatā 2019. gadā, bija noliedzis savu vainu. 54 gadus vecajam vīrietim varētu draudēt mūža ieslodzījums.

Saskaņā ar ASV Tieslietu ministrijas paziņojumu, Garsija Luna aiz restēm pavadīs vismaz 20 gadus. Spriedums tika pasludināts pēc četras nedēļas ilgas tiesas prāvas un trīs dienas ilgām zvērināto apspriedēm ASV apgabaltiesā Bruklinā, Ņujorkas štatā.

Prokurori sacīja, ka bijušais ministrs pieņēmis miljoniem dolāru, kas bija sabāzti portfeļos un ko piegādāja Hoakina "El Čapo" Gusmana savulaik vadītā Sinaloas narkotiku karteļa dalībnieki. Garsija Luna, kurš pēc amata atstāšanas pārcēlās uz dzīvi ASV, ir augstākā ranga Meksikas amatpersona, kas jebkad ir tiesāta Savienotajās Valstīs.

Meksikā dzīvojošais britu autors un eksperts jautājumos par Meksikas noziedzīgo pasauli Joans Grillo BBC sacīja, ka notiesājošajam spriedumam ir "liela ietekme" gan uz ASV, gan Meksikas valdību cīņu pret korupciju un organizēto noziedzību. "Tas varētu mudināt prokurorus izskatīt citas lietas," viņš teica. "Viņi uzņēmās zināmu risku, nesaņemot lietiskus pierādījumus un notiesājot viņu, balstoties uz narkotiku tirgotāju liecībām."

Bijušais ministrs, kas tiek uzskatīts par Meksikas "kara pret narkotikām" arhitektu, esot dalījies informācijā ar Sinaloas narkotiku karteli par šī sindikāta konkurentiem un brīdinājis grupu par tiesībaizsardzības iestāžu operācijām. Garsija Luna apsūdzības noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!