Foto: AFP/Scanpix/LETA

Apritot gadskārtai kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien aicinājis starptautisko sabiedrību apspriest viņa piedāvāto miera plānu.

"Jo vairāk valstis piedalīsies, jo lielāks atbalsts mums būs," preses konferencē norādīja Zelenskis.

Šajā samitā varētu piedalīties ne tikai Ukrainas Rietumu sabiedrotie, ber arī Latīņamerikas un Āfrikas valstis, kā arī Ķīna un Indija, piebilda prezidents, atzīstot, ka datums šādam samitam vēl nav noteikts.

"Ukrainas miera formula" paredz pilnīgu Krievijas karaspēka izvešanu no tās teritorijas, visu karagūstekņu atbrīvošanu, tribunāla izveidi krievu kara noziedznieku tiesāšanai un drošības garantijas Ukrainai.

Zelenskis arī pavēstīja, ka gatavojas tikties ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, nepaskaidrojot kad un kur šāda tikšanās varētu notikt.

"Tas būs svarīgi pasaules drošībai," piebilda Ukrainas prezidents.

"Mums nepieciešams pilnīgs pasaules atbalsts," uzsvēra Zelenskis, atzīstot, ka Kijiva to sāka saņemt tikai pēc atkārtotā iebrukuma sākuma. "Pirms kara partneru dzelzs dūres nebija."

Viņš arī norādīja, ka Ukrainas armijai jāgūst militāri panākumi, lai piesaistītu diplomātisko atbalstu.

"Neviens nemīl zaudētājus," atzina Ukrainas līderis, piebilstot, ka uzvara kaujaslaukā sniegs lielāku drošību.

Preses konferences laikā Zelenskis piesauca arī Buču, pilsētiņu Kijevas pievārtē, kur krievi pastrādājuši vienus no šausmīgākajiem kara noziegumiem. Viņš atzina, ka diena, kad parādījās ziņas par civiliedzīvotāju masveida slepkavībām Bučā, bijusi drausmīgākā kopš atkārtotā iebrukuma sākuma.

Prezidents uzsvēra, ka tie, kas pastrādājuši kara noziegumus, saucami tiesas priekšā.

Tajā pašā laikā priekšā vēl ir labākais kara brīdis - uzvaras diena, norādīja Zelenskis.

Atbildot uz jautājumu par savu lielāko vilšanos, viņš atzina, ka daudzi cilvēki pametuši Kijivu un valsti, neizrādot nekādu pretestību, un ka visi šie cilvēki likuši vilties.

Prezidents arī atzina, ka ik pa laikam viņš pats pieļāvis kļūdas, strādājot no rīta līdz vakaram. Tomēr Zelenskis pauda pārliecību, ka spējis izvairīties no fatālām kļūdām.

"Esmu konstitūcijas garants," viņš uzsvēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!