Foto: AFP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas tiesa piektdien piespriedusi desmit gadu cietumsodu baltkrievu cilvēktiesību aktīvistam Aļesam Beļackim, kurš pērn bija viens no Nobela Miera prēmijas laureātiem. Krievijas Samaras apgabala domes deputātam Mihailam Abdaļkinam būs jāstājas tiesas priekšā par internetā izplatītu video, kurā viņš klausās Krievijas prezidenta Vladimira Putina runu ar makaroniem uz ausīm.

Reizē ar Beļacki spriedums tika nolasīts vēl diviem aktīvistiem Valentīnam Stefanovičam, kuram tika piespriests deviņu gadu cietumsods, un Vladimiram Labkovičam, kuram tika piespriesti septiņi gadi cietumā.

Viņi tika apsūdzēti nelegālā skaidras naudas ievešanā Baltkrievijā, lai, iespējams, finansētu opozīcijas aktivitātes, ziņoja cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Vjasna" ("Pavasaris"), kuru Beļackis nodibināja 1996. gadā.

Tiesas prāvā janvārī visi trīs aktīvisti noliedza vainu viņiem izvirzītajās apsūdzībās.

Starptautiskā organizācija "Amnesty International" šo prāvu nodēvējusi par "klaju netaisnības aktu" un atriebību aktīvistiem.

Beļackis 2022.gadā saņēma Nobela Miera prēmiju reizē ar Krievijas cilvēktiesību aizsardzības centru "Memoriāls" un Ukrainas Pilsonisko brīvību centru (CCL) par viņu centieniem dokumentēt cilvēktiesību pārkāpumus.

60 gadu vecais Beļackis nodibināja "Vjasna" neilgi pēc tam, kad Aleksandrs Lukašenko 1994. gadā kļuva par pirmo neatkarīgās Baltkrievijas prezidentu.

2011.gadā Beļackim tika piespriests trīs gadu cietumsods par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Arī toreiz prāva pret Beļacki tika plaši uzskatīta par politiski motivētu.

Krievijas Samaras apgabala domes deputātam Mihailam Abdaļkinam būs jāstājas tiesas priekšā par internetā izplatītu video, kurā viņš klausās Krievijas prezidenta Vladimira Putina runu ar makaroniem uz ausīm.

Pret Komunistiskās partijas deputātu sastādīts administratīvais protokols saskaņā ar likuma pantu par armijas diskreditāciju, liecina Novokuibiševskas pilsētas tiesas materiāli.

Tiesas sēde šajā lieta paredzēta 7. martā.

Abdaļkins 2.martā savā kontā sociālajā tīklā "VKontakte" paziņoja, ka lieta saistīta ar makaronu video, un solīja pierādīt savu nevainību.

Deputāts pats publicēja video savās personīgajās lapās sociālajos tīklos, norādot, ka Putina runu Federālajā sapulcē noskatījies pēc Komunistiskās partijas frakcijas vadības lūguma.

"Pilnībā atbalstu, pilnībā piekrītu, izcils sniegums. Pēdējo 23 gadu laikā neko tādu neesmu dzirdējis. Patīkami pārsteigts," komentāra pie viedo norādīja Abdaļkins.

Samaras apgabala dome ir izteikusi Abdaļkinam "publisku neuzticību", un deputāti ierosināja viņu izslēgt no partijas, kā arī lūdza tiesībsargājošās iestādes un prokuratūru sniegt juridisku vērtējumu par viņa rīcību. 1.martā Abdaļkins tika izsaukts uz policiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!