Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ķīnai nevajadzētu būt pārsteigtai, ka Vašingtona un tās sabiedrotie Āzijā padziļina militārās attiecības, apzinoties Pekinas agresīvo izturēšanos pret daudzām tās kaimiņvalstīm, intervijā CNN norādīja Savienoto Valstu vēstnieks Japānā Rāms Emanuels.

"Paskatieties Indiju, paskatieties uz Filipīnām, paskatieties uz Austrāliju, uz ASV, Kanādu vai Japānu. Viņiem [Ķīnai] pēdējo trīs mēnešu laikā vien ir bijusi militāra vai sava veida konfrontācija ar katru [no šīm] valstīm. Un tad viņi ir šokēti, ka valstis veic savus atturēšanas pasākumus, lai aizsargātu sevi," sacīja vēstnieks.

Ķīna spriedzes pieaugumā reģionā vainojusi ASV. Otrdien Ķīnas jaunais ārlietu ministrs Kins Gaņs brīdināja, ka "konflikts un konfrontācija" ar ASV ir neizbēgama, ja Vašingtona nemainīs savu politiku.

Emanuels ASV un tās sabiedroto darbības raksturoja kā atturēšanu pret turpmāku – un, iespējams, vēl bīstamāku – Ķīnas agresiju. "Viņi ir sanākuši kopā, lai saprastu, ka [Ķīnas agresija] nevar turpināties (..) tāpēc katra valsts veic pasākumus gan alianses ietvaros, gan arī savās interesēs, lai izveidotu visaptverošu atturēšanas koalīciju. Tas ir tas, kas notiek, "sacīja vēstnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!