Foto: AP/Scanpix / LETA

Krievijas delegācija dosies uz Ziemeļkoreju, lai apmaiņā pret ieročiem piedāvātu pārtiku, paziņojis ASV nacionālās drošības pārstāvis Džons Kērbijs, kuru citē britu raidsabiedrība BBC.

Kērbijs sacīja, ka jebkurš ieroču darījums starp Ziemeļkoreju un Krieviju pārkāptu Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes rezolūcijas. ASV jau iepriekš apsūdzēja Ziemeļkoreju ieroču piegādē Krievijas armijai Ukrainā un Krievijas algotņu grupējumam "Vagner".

Kērbijs preses konferencē sacīja, ka ASV ir jauna informācija par vienošanos. "Mēs arī saprotam, ka Krievija vēlas nosūtīt delegāciju uz Ziemeļkoreju un ka Krievija piedāvā Ziemeļkorejai pārtiku apmaiņā pret munīciju," viņš sacīja. Vašingtonas pārstāvis sacīja, ka ASV rūpīgi uzrauga situāciju un iespējamo darījumu.

Ziemeļkoreja ir viena no nabadzīgākajām valstīm pasaulē, un tā ir piedzīvojusi hronisku pārtikas trūkumu vairākus gadu desmitus, tostarp postošu badu 90. gadu vidū un beigās. Februārī eksperti brīdināja, ka valsts, kurā ir viena no autoritārākajām valdībām pasaulē, ievērojamā ražošanas krituma dēļ saskārusies ar kritisku pārtikas krīzi, ko pasliktina sliktie laikapstākļi, stingrā robežkontrole un starptautisko sankciju ietekme.

Ceturtdien ASV Valsts kase iekļāva melnajā sarakstā slovāku vīrieti atsevišķā lietā - par vidutāja darbību starp Krieviju un Ziemeļkoreju. Valsts kase paziņoja, ka 56 gadus vecais Ašots Mkrtičevs ir organizējis pārdošanu un organizējis darījumus, kas ļautu Ziemeļkorejai nosūtīt ieročus uz Krieviju 2022. gada beigās un 2023. gada sākumā. Apmaiņā pret to Phenjana saņēma skaidru naudu, komerciālās lidmašīnas, preces un izejvielas, sacīja Savienoto Valstu institūcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!