Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ar Klusā okeāna mācībām Kremlis cenšas Ķīnai pierādīt, ka ir līdzvērtīgs partneris aizsardzības sektorā, vienlaikus cenšoties izdarīt spiedienu uz Japānu, mudinot to atturēties no atbalsta Ukrainai, secināts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā.

"Domājams, ka Kremlis mēģina pozicionēt Krieviju kā līdzvērtīgu Ķīnas partneri aizsardzības jomā pirms 16.-18.aprīlī plānotās Ķīnas aizsardzības ministra Li Šanfu vizītes," teikts ISW jaunākajā ziņojumā, piebilstot, ka piektdien Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tās vadītājs Sergejs Šoigu tiksies ar Li, lai apspriestu divpusējo sadarbību, kā arī reģionālās un globālās drošības jautājumus.

ISW analītiķi pieļāvuši, ka Kremlis cenšas spodrināt savu tēlu Ķīnas acīs ar Krievijas Klusā okeāna flotes mācībām, kuru mērķis ir parādīt Krievijas jūras spēku spējas reģionā. Krievijas Klusā okeāna flotes kaujas gatavības pārbaude, kā secinājuši ISW pētnieki, varētu būt mēģinājums apliecināt Ķīnai, ka Krievija atbalsta Pekinas drošības mērķus Klusajā okeānā un Krievija ir vienlīdzīga militārā partnere, kas, neskatoties uz militāro spēju noplicināšanu Ukrainā, var darboties arī Klusajā okeānā.

Tāpat ISW aplēsuši, ka Klusā okeāna flotes kaujas gatavības pārbaudes mērķis ir arī Krievijas centieni atturēt Japānu, kura 19.-21. maijā uzņems G-7 valstu līderu samitu, no tālāka atbalsta Ukrainai. Krievijas austrumu militārā apgabala lēmums pārmest piekrastes raķešu kompleksu "Bastion" bateriju uz Paramuširas salu, kas atrodas strīdus Kuriļu salu ziemeļos, varētu būt brīdinājums Japānai nepaplašināt atbalstu Ukrainai.

Vienlaikus ISW vērtējumā Krievijas armija nespēj apdraudēt Japānu. ISW jau iepriekš ziņoja, ka Klusā okeāna flotes jūras kājnieku 40. un 155. brigāde pagājušā gada nogalē un šā gada sākumā cieta būtiskus zaudējumus pie Doneckas apgabala Vuledaras. 155. brigāde pēdējā gada laikā esot pārformēta astoņas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!