Foto: AFP/Scanpix/LETA
Sadursmēs Sudānā starp armiju un paramilitārajiem spēkiem divu dienu laikā nogalināti vismaz 56 civiliedzīvotāji un gandrīz 600 ievainoti, svētdien paziņojusi mediķu organizācija.

Organizācija Sudānas ārstu sindikāts pieļauj, ka vēl vairāki desmiti mirušo ir starp armijas un paramilitāro spēku locekļiem.

Svētdienas rītā spēcīgs kauju troksnis bija dzirdams galvaspilsētā Hartūmā, tai skaitā pie militārā štāba, lidostas un televīzijas ēkas. Notiek apšaudes uz ielām.

Abas karojošās puses paziņojušas, ka kontrolē stratēģiski nozīmīgas vietas Hartūmā un citur valstī, bet šos apgalvojumus nav bijis iespējams apstiprināt.

Abas puses sestdien paziņoja, ka nevēlas iesaistīties sarunās.

Pēdējo mēnešu laikā ir pieaudzis saspīlējums starp Sudānas armiju un Ātrā atbalsta spēkiem saistībā ar nespēju vienoties, vai paramilitāro vienību integrēt valsts armijā un kam vajadzētu procesu uzraudzīt. Spēku apvienošana ir nozīmīgs nosacījums neparakstītajā Sudānas pārejas administrācijas līgumā.

2021. gada oktobrī Sudānas armijas vadībā notikušais pučs izjauca trauslo pāreju uz civilu pārvaldi, un to nosodīja daudzas pasaules valstis.

Sudānā 30 gadus ar dzelzs dūri bija valdījis militārais diktators Omārs al Baširs, līdz armija 2019. gada aprīlī pēc masu protestiem viņa režīmu gāza. Pēc tam civilisti un armija izveidoja kopīgu pārejas administrāciju, kas saņēma starptautisku atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!