Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ar Kolumbijas izformēto FARC nemiernieku grupējumu saistīta bruņota grupa paziņojusi, ka ir gatava nākamajā mēnesī iesaistīties miera sarunās ar valdību, kas varētu būt pagrieziena punkts prezidenta Gustavo Petro centienos panākt "pilnīgu mieru", ziņo "Al Jazeera".

"Mēs visai pasaulei paziņojam, ka mūsu delegāti pie dialoga galda ar Kolumbijas valsti, kuru vada valsts valdība, jau ir gatavi šā gada 16. maijam," paziņoja "Estado Mayor Central" (EMC) bruņotās grupas pārstāve Anhela Izkjerdo.

Petro, bijušais nemiernieku grupējuma M-19 dalībnieks, apņēmās izbeigt sešus gadu desmitus ilgušo bruņotu konfliktu, kurā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 450 000 cilvēku, parakstot miera vai kapitulācijas līgumus ar nemierniekiem un noziedzīgām grupām, kā arī pilnībā īstenojot paktu ar "Kolumbijas revolucionārajiem bruņotajiem spēkiem" (FARC).

EMC ir viena no divām separātiskajām FARC frakcijām, un to veido bijušie līderi un kaujinieki, kuri nepieņēma 2016. gada miera līgumu, kas ļāva FARC nemierniekiem nolikt ieročus un izveidot politisko partiju. Otra disidentu FARC frakcija ir "Segunda Marquetalia", kas 2019. gada augustā atgriezās pie bruņotas cīņas, apgalvojot, ka valsts nav izpildījusi miera līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!