Foto: AP/Scanpix/LETA

Moldova vēlas dalību Eiropas Savienībā (ES) "pēc iespējas ātrāk" kā aizsardzību pret draudiem no Krievijas un cer uz lēmumu sākt sarunas par pievienošanos blokam "nākamajos mēnešos", sacīja prezidente Maija Sandu, kuru citē portāls "France24".

Sandu ieskatā Moldovas dalība ES ir vienīgā garantija, lai šī valsts nekļūtu par nākamo Krievijas mērķi. Moldovā jau ir Maskavas stutētu separātistu reģions, kur Krievija ir izvietojusi savu karaspēku.

"Protams, nekas nav salīdzināms ar to, kas notiek Ukrainā, taču mēs redzam riskus un ticam, ka varam glābt savu demokrātiju tikai kā daļa no ES," viņa sacīja. "Mēs ticam, ka Krievija turpinās būt liels nestabilitātes avots arī turpmākajos gados, un mums ir jāaizsargā sevi," piebilda Sandu.

50 gadus vecā prezidente, kura ieņem šo amatu kopš 2020.gada, februārī apsūdzēja Krieviju apvērsuma veicināšanā, lai mēģinātu sagrābt varu Moldovā. Viņa aicinājusi moldāvus, kuri, kā liecina aptaujas, pārliecinoši atbalsta pievienošanos ES, svētdien rīkot savienību atbalstošu mītiņu. "Ukrainas karš padarīja lietas melnā un baltā krāsā. Tāpēc ir pilnīgi skaidrs, ko mums visiem nozīmē brīvā pasaule un ko nozīmē autoritārā pasaule," viņa sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!