Fоtо: EPA/Scanpix/LETA

ASV ir apsūdzējušas Krievijas grupējumu "Vagner" par zeme-gaiss tipa raķešu piegādāšanu "Ātrā atbalsta spēkiem" (RSF), kas ir viena no Sudānas konflikta karojošajām pusēm, ziņo medijs "Al Jazeera".

Ceturtdien izskanējušās apsūdzības pret algotņu grupu izvirzītas arī laikā, kad ASV Finanšu ministrija noteikusi sankcijas pret "Vagner" līderi Mali - Ivanu Aleksandroviču Maslovu - par centieniem caur Mali ievest ieročus Krievijas agresijai Ukrainā.

Paziņojumā Finanšu ministrija norādīja, ka raķetes Sudānā ir veicinājušas "ilgstošu bruņotu konfliktu, kas tikai rada turpmāku haosu reģionā". RSF un Sudānas armija jau kopš aprīļa vidus savā starpā cīnās, lai iegūtu kontroli pār valsti un tās resursiem. Konfliktā gājuši bojā jau simtiem cilvēku.

Vašingtona, kopš karadarbības sākšanās, ir palīdzējusi panākt vairākus pamiera darījumus. Pirmdien abas iesaistītās puses piekrita nedēļu ilgam pamieram, tomēr kā norādījuši civiliedzīvotāji, cīņas valsts teritorijās turpinās. ASV apgalvo, ka to primārais mērķis Sudānā ir vardarbības samazināšana, pirms uzsākt strādāt pie paliekošas kara izbeigšanas un valsts atgriešanas civilās varas pakļautībā.

Vairākas tiesību grupas uzsvērušas, ka, ja Sudānā turpināsies konflikts, pastāv humānas katastrofas riski.

Pagājušajā mēnesī ASV Valsts sekretārs Entonijs Blinkens izteica bažas par "Vagner" iesaisti Sudānā, apgalvojot, ka grupējums "konfliktam pienes papildus nāves un iznīcību": "Ir ļoti svarīgi, lai grupējums turpmāk neiesaistītos Sudānas konfliktā. Es zinu, ka vairākas valstis ir ļoti norūpējušas par šo aspektu."

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !