Foto: AP/Scanpix

Ķīna pastiprina centienus ietekmēt Eiropas Savienības (ES) politiku un sabiedrisko domu, tomēr liela daļa bloka notiekošo neredz, intervijā ar mediju "Politico" skaidroja Eiropas Komisijas (ES) padomniece Ivana Karaskova.

Pekina jau ilgu laiku ES virzienā raida savu propagandu, cenšoties graut transatlantisko vienotību un veicināt Ķīnas skatījumu uz aktuālajiem pasaules jautājumiem, skaidroja Čehijas akadēmiķe un ārvalstu ietekmes speciāliste, kas konsultē EK viceprezidenti Veru Jourovu.

Kā skaidro eksperte, kopš 2019. gada Ķīnas ietekme ES pastiprinās, valstij palielinot propagandu caur diplomātiem, kā arī ar slēptu domnīcu, akadēmisko institūciju un bezpeļņas organizāciju finansēšanu. ES valstis, īpaši ārpus Austrumeiropas, neievēro vai nevēlas redzēt šo operāciju apjomu, uzsvēra Karaskova.

"Dažās valstīs informētība par Ķīnas ietekmes operācijām ir augsta, jo tām ir vēsture, kas saistīta ar Krievijas rīcību. Citur tas ir pilnīgs noliegums. Kontekstā ar apzināšanos situācija ir ļoti nevienmērīga. Ir valstis, kurās diskusija vispār nenorisinās," komentēja Karaskova.

Kad ekspertei tika vaicāts, kurās kontinenta daļās vismazāk apzinās Ķīnas ietekmi, viņa uzsvēra, ka tā ir visa Rietumeiropa.

Karaskovas brīdinājumi izskan laikā, kad EK gatavojas atklāt "demokrātijas aizsardzības" tiesību likumu paketi, kuras mērķis ir apkarot ārvalstu mēģinājumus graut ES demokrātiju un intereses. Šajos likumos tiktu noteikts arī, ka ES organizācijām būtu jāatklāj no kurām ārvalstīm tās saņem finansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!