Foto: AFP/Scanpix/LETA

Cilvēkiesību aizsardzības grupas stingros ierobežojumus, ko Afganistānā grupējums "Taliban" nosaka sievietēm, raksturo kā vajāšanu dzimuma dēļ, kas saskaņā ar starptautisko likumu ir "noziegums pret cilvēci", ziņo medijs "Al Jazeera".

Savā jaunākajā ziņojumā organizācija "Amnesty International" un Starptautiskā juristu komisija (IJC) uzsvēra, ka 'Taliban' vēršanās pret Afganistānas sievietēm, tā skaitā "ieslodzīšana, spīdzināšana un cita veida slikta izturēšanās", saskaņā ar Starptautisko krimināltiesu (ICC) varētu būt dzimuma vajāšana.

Tas, kas notiek Afganistānā ir "karš pret sievietēm". Tas pielīdzināms starptautiskajiem noziegumiem, kas "organizēti, plaši izplatīti un sistemātiski", skaidroja "Amnesty International" ģenerālsekretāre Agnese Kalamāra. Sieviete aicinājusi starptautisko sabiedrību "izjaukt šo dzimumu apspiešanas un vajāšanas sistēmu".

"Taliban" grupējums varu valstī pārņēma 2021. gada augustā, kad ASV un NATO karaspēks pēc 20 gadu ilguša militārā konflikta pameta teritoriju.

Kopš varas pārņemšanas grupējums uzsācis piemērot sievietēm un meitenēm aizliegumus, padzenot viņas no publiskām vietām un amatiem, kā arī liedzot iegūt izglītību pēc sestās klases.

Ziņojumā citēti Starptautiskās Krimināltiesas statūti, kas vajāšanu dzimuma dēļ klasificē kā noziegumu pret cilvēci.

Dokumentā ICJ ģenerālsekretārs Santiago Kantons norādījis, ka "Taliban" darbības ir tik intensīvas un ar ļoti "sistemātisku raksturu", ka tās kvalificētas kā "noziegums pret cilvēci". Abas organizācijas aicināja ICC šo noziegumu iekļaut Afganistānas notikumu izmeklēšanā un juridiski rīkoties. Viņi arī aicināja pasaules valstis "īstenot universālo jurisdikciju" un saukt grupējumu pie atbildības saskaņā ar starptautiskajām tiesībām.

Ziņojumā arī grupējums apsūdzēts par vēršanos pret sievietēm un meitenēm, kas piedalījušās mierīgos protestos, aizturot un apcietinājumā viņas spīdzinot. "Taliban" arī piespieduši viņas parakstīt "atzīšanos" vai "vienošanos", lai vairs neprotestētu.

Organizācijas arī dokumentēja gadījumus, kad sievietes un meitenes ir piespiedu kārtā salaulātas ar "Taliban" locekļiem. Ziņojumā teikts, ka tās, kas atteicās no šādām laulībām, "tikušas nolaupītas, iebiedētas un spīdzinātas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!