Foto: @UAWeapons
Karā Ukrainā fiksētās un iznīcinātās tehnikas uzskaites blogi ziņo, ka Hersonas apgabalā pirmo reizi iznīcināts Krievijas modernākās pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400 komandpunkts.

Foto ar iznīcināto S-400 mobilo komandpunktu publicējis atvērto avotu izlūkošanas tvitera konts, kas specializējas Ukrainā fiksēto ieroču atpazīšanai. Sistēma esot iznīcināta ar GMLRS raķetēm.


Šī ir pirmā zināmā reize, kad iznīcināts šis S-400 elements. Komandcentra zaudēšanu apstiprina arī ieroču zaudējumu vizuālās verifikācijas un uzskaites blogs "Oryx".

S-400 komandpunkta iznīcināšana gan nav pati pirmā reize, kad nopietni cieš S-400. Pērnā gada novembrī Ukrainā fiksēti foto ar iznīcinātu S-400 raķešu palaišanas iekārtu tiek uzskatīti par vēsturē pirmo reizi, kad fiksēta šīs iekārtas likvidēšana.


Sākotnēji pēc pirmajiem attēliem novembrī sadegušais vraks tika identificēts kā S-300 pretgaisa aizsardzības iekārta, bet pēc jaunu papildu attēlu parādīšanās atvērto avotu pētnieki atzina, ka tomēr tas ir jaunākais S-400.

S-400 "Triumph" ir Krievijas modernākā pretgaisa aizsardzības sistēma, kas bruņojumā pieņemta 2007. gadā. S-400 sastāv no vairākām komponentēm, tostarp mobilā komandpunkta, mobilā radara un mobilajām raķešu palaišanas iekārtām. S-400 kompleksa cena mērāma simtiem miljonos dolāru.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!