Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Pateicoties jaunizveidotajam rīcības plānam "Atgādāt bērnus atpakaļ Ukrainā", 371 uz Krieviju deportētais bērns ir atgriezies Ukrainā, norādīts prezidenta Volodimira Zelenska oficiālajā mājaslapā.

Kā apgalvo Ukrainas varasiestādes, gandrīz 20 000 Ukrainas bērnu no okupētajām teritorijām ir deportēti uz Krieviju. Atsaucoties uz šo faktu, Zelenskis piedalījās Bērnu tiesību aizsardzības centra atklāšanā. Plānots, ka centrs palīdzēs apkarot Krievijas noziegumus pret ukraiņu bērniem.

Centrs domāts bērniem, kas kļuvuši par kara noziegumu upuriem vai bijuši aculiecinieki tiem. Mājaslapā skaidrots, ka speciālisti šajā centrā var saņemt informāciju no bērniem un vecākiem, veikt medicīniskos izmeklējumus, tostarp tiesu medicīnas nolūkos un sniegt nepieciešamo terapeitisko palīdzību karā cietušajiem bērniem.

Zelenskis arī piedalījās rīcības plāna "Atgādāt bērnus atpakaļ Ukrainā" (Bring Kids Back UA) prezentācijā. Amatpersonas ir izstrādājušas šo plānu, kas apvieno Kijivas, ārvalstu valdību un starptautisko organizāciju centienus atgriezt bērnus atpakaļ Ukrainā.

"Pirmais solis ir veikts – 371 bērns ir atgriezies mājās Ukrainā. Galvenā nozīme ir meklējama programmas nosaukumā "Atgādāt bērnus atpakaļ Ukrainā". Es patiesi mums to vēlu – atvest visus bērnus atpakaļ un es pilnībā atbalstu šo programmu. Šī ir pati svarīgākā lieta. Mēs vēlamies atgādāt bērnus atpakaļ pēc iespējas ātrāk," komentēja Zelenskis.

Arī daudzi Ukrainas ārvalstu partneri ir izteikuši atbalstu un gatavību palīdzēt programmas realizēšanā un jaunāko Ukrainas iedzīvotāju aizsardzībā.

Plāns ir veidots no vairākiem blokiem, piemēram, bērnu atgriešana no Krievijas, noziegumu reģistrēšana un agresora saukšana pie atbildības, starpparlamentu sadarbība, atgriezto bērnu integrācija un citi. Par katru bloku ir atbildīgas attiecīgās valsts iestādes.

"Delfi" iepriekš ziņoja, ka Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina un bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderi par ukraiņu bērnu deportāciju. SKT norāda, ka Putins ir tieši atbildīgs gan par šo darbību veikšanu, gan par "nespēju pienācīgi kontrolēt civilos un militāros padotos, kuri veica šīs darbības vai pieļāva to izdarīšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!