Foto: AP/Scanpix/LETA

Kahovkas HES iznīcināšana novedīs pie tā, ka lauki Ukrainas dienvidos jau nākamgad var pārvērsties par tuksnesi, prognozē Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrija.

Ministrija lēš, ka pēc Krievijas veiktās Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšanas Hersonas apgabalā applūdīs 10 tūkstoši hektāru lauksaimniecības zemju Ukrainas kontrolētajā Dņepras labajā krastā, kā arī vairākas reizes plašākas teritorijas okupētajā Dņepras kreisajā krastā.

Tehnogēnā katastrofa apturēs ūdens piepgādi 31 lauku apūdeņošanas sistēmai Dņipropetrovskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalos. 2021.gadā šīs sistēmas nodrošināja apūdeņošanu 584 tūkstošiem hektāru, kur tika novākti apmēram četri miljoni tonnu graudaugu un eļļas augu aptuveni 1,5 miljardu ASV dolāru vērtībā, bet 2023.gadā Dņepras labajā krastā darbojas tikai 13 apūdeņošanas sistēmas.

Krievijas terorakts Kahovkas HES faktiski atstājis bez ūdens avota 94% apūdeņošanas sistēmu Hersonas apgabalā, 74% Zaporižjas apgabalā un 30% Dņipropetrovskas apgabalā. Lauki Ukrainas dienvidos jau nākamgad var pārvērsties par tuksnesi. Bez Kahovkas ūdenskrātuves cietīs ne tikai lauksaimnieki un ūdens lietotāji, bet arī apdzīvoto vietu dzeramā ūdens apgādes avoti, atzīmēja Agrārās politikas un pārtikas ministrija.

Kahovkas HES iznīcināšana radīs negatīvas sekas arī zivsaimniecībai. Nupat ir beidzies nārstošanas periods un ūdens līmeņa krišanās dēļ seklumā nonākušie ikri izžūs. Ies bojā arī ūdenskrātuves fauna, kuru ūdens straume aiznesusi uz palienēm, kas izveidojušās lejpus saspridzinātā aizsprosta. Plūdu ūdeņiem aizplūstot, šie bioresursi nonāks uz sauszemes, uzsvēra ministrija.

Vēl viena problēma būs saldūdens zivju un citu bioresursu nokļūšana Melnās jūras sāļajā ūdenī un to bojāeja. Var iet bojā arī Melnās jūras fauna plaša saldūdens pieplūduma dēļ.

Kahovkas HES iznīcināšanas nodarītie zaudējumi zivsaimniecībai tikai pieaugušo īpatņu bojāejas dēļ var sasniegt 95 tūkstošus tonnu jeb aptuveni četrus miljardus grivnu (101,3 miljonus eiro). Zaudējumi visu bioresursu bojāejas dēļ var sasniegt 10,5 miljardus grivnu (266 miljonus eiro).

Premjers: tā ir viena no lielākajām vides katastrofām Eiropā


Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs trešdien nodēvējis Kahovkas HES iznīcināšanu par vienu no lielākajām vides katastrofām Eiropā pēdējās desmitgadēs.

Krievija otrdien uzspridzināja Kahovkas HES aizsprostu Hersonas apgabalā, izraisot ļoti plašas teritorijas applūšanu.

Attālināti uzstājoties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) sanāksmē Parīzē, Šmihaļs sacīja, ka pēc HES iznīcināšanas desmitiem pilsētu un ciematu būs grūti nodrošināt dzeramā ūdens piegādi.

Viņš piebilda, ka HES iznīcināšana ietekmēs arī apūdeņošanas sistēmas Ukrainas dienvidos, "izraisot sausumu un ražas zudumu", kas negatīvi ietekmēs pārtikas nodrošinājumu visā pasaulē.

HES uzspridzināšana nozīmē, ka "vismaz 150 tonnas mašīneļļas ir noplūdušas [Dņepra]) upē, un pastāv risks, ka var noplūst vēl 300 tonnas, sacīja Šmihaļs, piebilstot, ka "tas apdraud unikālo floru un faunu".

Viņš šo Krievijas rīcību nodēvēja par "noziegumu pret cilvēci un ekocīdu".

"Tāpēc Krievijai ir jāsaņem spēcīga un vienota atbilde, nevis tikai vārdi," uzsvēra Ukrainas premjers.

Kijiva uzskata, ka HES iznīcināšana, ko Krievija sagrāba kara sākumā, bija Maskavas mēģinājums kavēt ilgi gaidīto Ukrainas ofensīvu.

Hersonas apgabalā pēc Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta saspridzināšanas applūdušas 29 apdzīvotas vietas - 19 Ukrainas kontrolētajā, bet desmit - Krievijas okupētajā apgabala daļā, evakuēti vairāk nekā 1560 cilvēki, trešdien pavēstīja Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko.

"Naktī Hersonā ūdens līmenis pacēlies par metru, sagaidāms, ka tas dienas laikā turpinās pieplūst," teikts ministra paziņojumā.

Klimenko arī apliecināja, ka devis rīkojumu veikt ekoloģisko draudu izvērtējumu.

"Ir jāsaprot, kas notiek ar atkritumu izgāztuvēm, kapsētām, mēslojuma noliktavām, mīnu drošību. Ir jādara viss, lai mūsu cilvēki justu, ka ir vara un ir palīdzība," viņš piebilda.

Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšanas seku likvidācijas štābs uzklausījis Mikolajivas, Dņipropetrovskas un Zaporižjas apgabalu kara administrāciju ziņojumus par ūdensvadu izbūvi un dziļurbumu aprīkošanu, lai izvairītos no dzeramā ūdens deficīta, norādīja ministrs.

No Atjaunošanas fonda divu jaunu maģistrālo ūdensvadu izbūvei piešķirti pieci miljardi hrivnu (126 miljoni eiro), viņš piebilda.

Krievijas diversanti mēģina nokļūt Dņepras labajā krastā, izliekoties par evakuētiem civiliedzīvotājiem


Krievijas diversantu grupas mēģina nokļūt Dņepras labajā krastā, izliekoties par civiliedzīvotājiem, kas tiek evakuēti pēc Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšanas, brīdināja Ukrainas Nacionālās pretošanas centrs.

"Krievijas karavīri pārģērbjas civilā apģērbā un cenšas iejukt starp vietējiem iedzīvotājiem, kas evakuējas uz Dņepras labo krastu. Tādējādi okupanti plāno izmantot Kahovkas HES saspridzināšanu, lai pārsviestu diversiju un izlūkošanas grupas uz atbrīvotajām Hersonas apgabala teritorijām," teikts centra paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!