Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācija no nākamā gada sasniegs NATO prasības attiecībā uz izdevumiem aizsardzībā, proti, atvēlēs šim sektoram 2% no IKP, ceturtdien paziņoja kanclers Olafs Šolcs, kuru citē "Sky News".

Līdzīgi kā tas noticis vairākās pasaules valstīs, Krievijas iebrukums Ukrainā mudinājis Berlīni fundamentāli pārskatīt savu aizsardzības politiku un veikt būtiskas izmaiņas tajā.

"Mēs nodrošināsim, ka Bundesvērs beidzot saņems nepieciešamo aprīkojumu (..) arī, pirmo reizi vairāku gadu desmitu laikā, sākot ar nākamo gadu, aizsardzībai tērējot divus procentus no mūsu IKP," parlamentā sacīja Šolcs.

Viņš piebilda, ka, lai gan uzskata, ka Ukrainai šobrīd nav iespējams pievienoties NATO, Vācijas mērķis ir "ilgtspējīgs Ukrainas militārais atbalsts, tostarp ar moderniem Rietumu ieročiem, un Ukrainas ekonomiskās noturības stiprināšana, aizsargājoties pret Krievijas agresiju".

Vācija ilgstoši saņēmusi kritiku par nepietiekamiem tēriņiem aizsardzības nozarē, un savu saistību nepildīšanu šajā jautājumā. Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā mudināja Vāciju mainīt savu nostāju.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!