Foto: AP/Scanpix/LETA

Naktī uz sestdienu eskalējies algotņu grupējuma "Vagner" konflikts ar Krievijas varasiestādēm, tā vadītājam Jevgēnijam Prigožinam apsūdzot Aizsardzības ministriju par uzbrukumu privātās militārās kompānijas pozīcijām, bet drošības dienestiem Prigožina darbības dēvējot par aicinājumu uz bruņotu dumpi.

Pagaidām neskaidrie notikumi, kuru iznākums vēl nav zināms, sākās piektdien ar Prigožina paziņojumu, kurā viņš apsūdzēja Aizsardzības ministriju, ka tā veikusi raķešu triecienu pa algotņu nometni, ziņo raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Vienlaikus Prigožins piebildis: "Mūsu ir 25 tūkstoši un mēs dodamies tikt skaidrībā, kāpēc valstī nav kārtības." Par "Putina pavāru" dēvētais uzņēmējs arī solīja "apturēt ļaunumu, ko nes valsts militārā vadība". Viņš gan precizēja, ka "tas nav militārs apvērsums".

Taču Federālais drošības dienests (FSB) paziņoja, ka ierosina krimināllietu par aicinājumu uz bruņotu dumpi un pieprasīja "nekavējoties izbeigt pretlikumīgās darbības". Ģenerālprokuratūra atgādināja, ka par dumpja organizēšanu draud 12 līdz 20 gadu cietumsods.

Savukārt Rostovas pie Donas un Maskavas ielās novērota militārā tehnika.


Daži militārie blogeri izplatījuši nepārbaudītas baumas, ka "Vagner" spēku kolonna devusies Novečerkaskas virzienā. Līdz šim tam nav nekāda apstiprinājuma.

Savukārt ģenerālis Sergejs Surovokins, kurš tiek uzskatīts par tuvu personu Prigožinam un "Vagner", izplatījis video ierakstu, kurā ar ieroci rokā aicina vagneriešus apstāties, nolikt ieročus un atgriezties savās pastāvīgās dislokācijas vietās, bet konfliktu risināt sarunu ceļā diktatora Vladimira Putina vadībā.


Tikmēr FSB aicina "Vagner" kaujiniekus nepildīt Prigožina pavēles un aizturēt viņu.

Prigožins, kurš ir Putinam pietuvināts uzņēmējs, īpaši aktīvi publiskajā telpā sāka darboties pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Kā privātās militārās kompānijas "Vagner" vadītājs viņš spēlēja nozīmīgu lomu kaujās par Ukrainas pilsētu Bahmutu. Vienlaikus viņš ir atļāvies atklāti kritizēt Aizsardzības ministriju un Krievijas vadību par kara gaitu. Tāpat nesen kāda konflikta laikā "Vagner" kaujinieki Ukrainā bija aizturējuši Krievijas armijas vienības komandieri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!