Foto: AFP/Scanpix/LETA

Noziedznieki, brīvprātīgie karavīri un ieroču tirgotāji Ukrainā pagājušajā gadā nozaga daļu no Rietumu piegādātajiem ieročiem un aprīkojuma, tomēr īsu laiku pēc zādzības tie tika atgūti, atsaucoties uz ASV Aizsardzības departamenta ģenerālinspektora ziņojumu, vēsta medijs CNN.

Ieroču un aprīkojuma zādzības plānus izjaucis Ukrainas izlūkdienests, līdz ar to tie ātri vien tika atgūti, norādīts dokumentos.

Ziņojumā uzsvērts, ka pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Aizsardzības departaments nav spējis izsekot un uzraudzīt visu valstij piešķirto aprīkojumu ierobežotās ASV klātbūtnes dēļ. Ziņojums atsaucas uz laika posmu no pagājušā gada februāra līdz septembrim. Kijivas Aizsardzības sadarbības birojs (ODC) "nespēja veikt nepieciešamo uzraudzību militārajam aprīkojumam, ko Vašingtona piegādāja valstij", teikts dokumentā.

"Aizsardzības departamenta nespēja apmeklēt teritorijas, kur tika izmantots vai glabāts Ukrainai piegādātais aprīkojums, būtiski apgrūtināja ODC spēju veikt uzskaiti," ziņojumā norādījis ģenerālinspektors.

Kā skaidro medijs, oktobra beigās ASV atsāka uz vietas pārbaudīt Ukrainas ieroču noliktavas, lai labāk izsekotu aprīkojuma atrašanās vietai. Departaments ir arī apgādājis ukraiņus ar izsekošanas sistēmām, februārī pavēstīja ASV aizsardzības ministra vietnieks politikas jautājumos Kolins Kāls.

CNN uzsver, ka ziņojums parāda, cik grūti kara sākumā Vašingtonai bija izsekot miljardiem dolāru vērtajiem ieročiem un aprīkojumam, ko tā nosūtīja Ukrainai.

"Vašingtona ļoti labi apzinās iespējamos riskus un, sadarbojoties ar Kijivu, aktīvi veic pasākumus, lai to mazinātu. Mēs skatāmies reālistiski uz to, ka sūtām ieročus Ukrainai, lai palīdzētu aizstāvēties aktīvā konfliktā. Pastāv risks, ja teritoriju ieņem kāds cits, tad šie ieroči nonāks pretinieku rokās – tā notiek jebkurā karā," piektdien ziņojumu komentēja ASV Aizsardzības departamenta pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!