Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bolīvija ir ieinteresēta iegūt Irānas dronu tehnoloģijas, lai aizsargātu savas robežas un cīnītos pret narkotiku tirdzniecību, otrdien apstiprināja Dienvidamerikas valsts aizsardzības ministrs Edmundo Noviljo, raksta "Associated Press" (AP).

Latīņamerikas nācija interesi par Irānas dronu tehnoloģijām apstiprinājusi dienu pēc tam, kad Argentīna pieprasīja informāciju par Irānas un Bolīvijas panākto vienošanos, kas radījusi bažas par drošību reģionā. Noviljo noraidīja šīs bažas, sakot, ka tās ir "pārspīlētas" un nāk no Argentīnas likumdevēja, "kuram, es saprotu, ir Izraēlas izcelsme". Ministrs gan šī Argentīnas deputāta vārdu nenosauca.

Ministrs runāja ar presi dienu pēc tam, kad Argentīnas Ārlietu ministrija nosūtīja notu Bolīvijas vēstniecībai Buenosairesā, pieprasot informāciju "par diskusiju apjomu un iespējamām panāktajām vienošanām" Noviljo vizītes laikā Irānā pagājušajā nedēļā. Bolīvijas opozīcijas likumdevēji arī iesniedza informācijas pieprasījumu pēc tam, kad ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību uzzināja par iespējamo aizsardzības un drošības saprašanās memorandu, kas starp Noviljo un viņa Irānas kolēģi Mohammadu Rezu Aštiani tika parakstīts 20. jūlijā.

Bolīvijas ministrs noliedza, ka ar Irānu būtu parakstīts saprašanās memorands, tikai norādot, ka parakstījis "aktu" ar savu kolēģi Teherānā, lai noteiktu kopīgus interešu punktus. Noviljo izteicās, ka viņa vizīte Teherānā nav jāuztver kā "drauds", apgalvojot, ka Bolīvijā ir "pacifistiska valdība".

Noviljo sacīja, ka Bolīvija interesējas par Irānas augsto tehnoloģiju bezpilota lidaparātiem, kas var uzraudzīt kalnu apgabalus un nodrošināt bruņotajiem spēkiem reāllaika attēlus, norādot, ka to tehnoloģija varētu palīdzēt Andu valsts centieniem palielināt robežu drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!